• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Advendiaeg algab jõuluoratooriumiga

  Värskena ning Berliozi kohta üllatavalt lihtsa ja võluvana kõlava teose muusika kajastab piltliku täpsusega tekstis toimuvat: elavaid piiblistseene.
  Teose saamislugu on erandlik. Helilooja ei kavandanud seda esialgu oratooriumina, vaid see kujunes järk-järgult nelja aasta jooksul. Ühel tavalisel sõprade ringis toimunud peoõhtul pooleldi naljaga loodud muusikast arenes hilisema suurteose teine osa ?Põgenemine Egiptusesse?, mitu aastat hiljem valmis kolmas osa ?Saabumine Saiisi? ja lõpuks ka teose esimene osa ?Heroodese unenägu?. Kogu teos kõlas esmakordselt Pariisis 1854. aasta detsembris autori juhatusel.
  Berliozi oratoorium on ooperlikult väljendusrikas, rahulikult vaatlevate ansamblite ja kaunite kooridega. Tegelaste karakterid on tugevasti stiliseeritud. Peaosades on tuntud solistid meilt ja mujalt: Maria osas Tiina Penttinen Soomest, Joosep ? Sauli Tiilikainen Soomest, Jutustaja ? Mati Turi, Heroodes ? Fernand Bernadi Prantsusmaalt, Polydorus ? Aleksandr Mihhailov, Tsentuurio ? Priit Põldma.
  Autor: Kersti Inno
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Eelmise nädala börsilangus tõmbas Aasia turud kaasa
Aasia turud on eelmise nädala USA aktsiaindeksite kukkumise edasi kandnud alanud nädalasse. Siiski on USA aktsiafutuurid täna alustanud roheliselt ning ennustavad tõusupäeva börsidele.
Aasia turud on eelmise nädala USA aktsiaindeksite kukkumise edasi kandnud alanud nädalasse. Siiski on USA aktsiafutuurid täna alustanud roheliselt ning ennustavad tõusupäeva börsidele.
Päikeseenergia tootjate arv kolmekordistus ja kasvab veelgi
Möödunud aastal kasvas taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia maht üle 15 protsendi, suurima osa taastuvenergiast andsid biomass, biogaas ja jäätmed ligi 60 protsendiga, kõige kiiremini kasvas aga päikeseenergia tootmise maht ja tootjate arv, teatas Elering.
Möödunud aastal kasvas taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia maht üle 15 protsendi, suurima osa taastuvenergiast andsid biomass, biogaas ja jäätmed ligi 60 protsendiga, kõige kiiremini kasvas aga päikeseenergia tootmise maht ja tootjate arv, teatas Elering.
Selgusid Eesti edukaimad iduettevõtted
Täna õhtul selgusid Eesti Startupi auhindade saajad, kes on möödunud aasta edukaimad Eesti iduettevõtted, maailma muutvate ideede elluviijad ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad ja investorid.
Täna õhtul selgusid Eesti Startupi auhindade saajad, kes on möödunud aasta edukaimad Eesti iduettevõtted, maailma muutvate ideede elluviijad ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad ja investorid.