Raivo Sormunen • 3. detsember 2003 kell 22:00

Hansa aktsia ? nädal ja 29 krooni

Hansapanga aktsia on viie päevaga kosunud 29 krooni ning jõudnud välja 314,50 kroonini. Viimati tõusis väärtpaber nii lühikese ajaga säärases tempos septembri algul, kust on pärit ka aktsia 351,27 kroonine rekordiline sulgemishind.

Aktsiahinna kiire liikumine on toonud juurde ka kauplemisaktiivsust. Viimase nädalaga on kaubeldud Hansapanga aktsiaga 239 mln ja kahe nädalaga kokku 413 mln krooni eest.

Väärtpaberit toetavaid ja laitvaid uudiseid pole silmapiiril päris kaua olnud. 24. oktoobril avaldas pank kolmanda kvartali tulemused, millesse suhtuti neutraalselt ning ligi kuu aega tagasi tõstis reitinguagentuur Fitch panga lühiajaliste võlakohustuste reitingut. Lisaks veel üllatustevaba Eesti Panga pangandusstatistika, mille andmeil kestab laenubuum täie rinnaga edasi ning aitab paisutada kohalike pankade varade mahte.

Eile investeerimispank Suprema poolt Hansapanga aktsiale antud ostusoovitus ja 376 kroonine hinnasiht peaks investorite kõrvu eelnevalt mainitud uudistest märksa enam paitama.

Ehkki Suprema poolt Hansapangale prognoositud kasuminumbrid lähiaastateks pole enam nii optimistlikud kui kevadises prognoosis, näib, et analüütikute (kui ka investorite) silmis paistab pank oma näitajatega teiste seas endiselt positiivselt silma.

Lisaks paistab, et investorite silmis kahaneb kohalike ja lääne väärtpaberite vaheline riskitegur. See tähendab seda, et aktsiaid hinnatakse lihtsalt kõrgemalt.

Hetkel kuum