Virkko Lepassalu • 10. detsember 2003 kell 22:00

Kolm kallist kinnistut vaekausil

Üleeile arutas Kunstimuuseumi Ehituse Sihtasutuse nõukogu, kas müüa või mitte Pika ja Weizenbergi tänava ning Kiriku platsi kinnistud. Nende kallite kinnistute müügist saadavad summad on kavandatud ehituse 2005. aasta eelarvesse.

Nende kinnistute ligikaudne turuhind võib küündida 100 miljoni kroonini. Kolmest kõige väärtuslikumaks võib pidada kunstimuuseumi praegust asupaika ehk Rüütelkonna hoonet Toomkiriku vastus. Majad jääksid tühjaks, kui kunstimuuseum koliks mõne aasta pärast uude majja Kadriorus.

Kunstimuuseumi direktrissi ja ehituse SA nõukogu liikme Marika Valgu kinnitusel oli nõukogu teisipäevasel istungil seda meelt, et hooneid mitte müüa. Valgu kinnitusel peaks säilitama nende avatuse ühiskonnale. Seoses muuseumi kolimisega tuleks paratamatult muuta ka hoonete funktsiooni.

Kuidas kavandab muuseumi sihtasutus katta ehituse 2005. aasta eelarveaugu, kui hooneid ei müüda, ei osanud SA juhatuse esimees Voldemar Promet eile öelda.

Ta märkis, et ühe konservatiivse arvutuse järgi lootis muuseumiehitus kolme kinnistu müügist teenida 40 miljonit krooni. ?Nõukogu kohustas meid majade saatust läbi mõtlema ja linnaga läbi rääkima,? mainis Promet. Ta lisas, et Tallinna linnavalitsusega üritatakse kõnelda kompensatsioonist, mida maju linnale üle andes võiks saada.

Küsimusele, miks nende hoonete müük eelarvesse kavandati, sest ühiskondliku vastuseisu tekkimist võinuks ette näha, vastas Promet: ?Selles on oma loogika.?

Prometi kinnitusel vähendanuks kinnisvara müük uue hoone ehituse laenu- jm finantskoormust.

Kolme kinnistu edasist saatust arutab sihtasutuse nõukogu veebruaris. Lõpliku otsuse, mis majadega edasi teha, peab vastu võtma lähikuudel. Muidu ei saa hakata koostama kunstimuuseumi ehituse 2005. aasta eelarvet.

Advokaat ja kinnisvaraärimees Viktor Kaasik ei nõusta Kunstimuuseumi Ehituse Sihtasutust Prometi kinnitusel enam alates sügisest.

Eelmine suurem kinnisvaratehing kunstimuuseumi hüvanguks, mida aitas korraldada advokaat Kaasik, tõi kaasa skandaali. Tallinnas Pärnu mnt 10 asuv hoone müüdi nimelt 80 miljoni krooni eest kinnisvaraperekond Finkide firmale. Seejärel omandasid advokaat Kaasiku kliendid raamatupoe poolest tuntud hoone omanikfirma äraostmise kaudu omakorda 155 miljoni krooni eest.

Hetkel kuum