Inno Tähismaa • 21. jaanuar 2004 kell 6:19

EPL: Tallinna ja Ida-Viru kohtunikud upuvad töösse

Tallinna ja Ida-Viru kimbutavad ajapuudus ja tervisehädad, sest juhtumite arv on aasta-aastalt kasvanud, aga kohtunikke napib.

Kohtunike ühingu esimees ja Tallinna halduskohtunik Hurma Kiviloo ütles Päevalehele, et viimastel aastatel on kohtuasjade arv enamikus kohtutes järjest kasvanud, seega on rohkem ka aasta lõpuks lahendamata jäänud kohtuasju. ?Eelkõige suuremates keskustes on tüüpiline, et kohtunikud töötavad õhtutundidel, nädalavahetustel viivad töö koju kaasa või tulevad tööle,? rääkis ta.

Seaduse järgi peab halduskohus asja lahendama kahe kuu jooksul, kuid Tallinnas ei tulda enam ammu toime vähema kui kolme kuuga. ?Mis tähendab, et seadusnormi järgi pole võimalik enam ammu töötada,? nentis Kiviloo. Ka Tallinna linnakohtu pressinõuniku Aet Truu sõnul on kohtunike graafik tihe. ?Kohtunikud määravad istungeid 3-4 kuud ette ja raske on leida ?auku?, kuhu paigutada istung, mis ootamatult ära jääb,? selgitas ta.

Eelmise aasta jääk ühe linnakohtu tsiviilkohtuniku kohta oli keskmiselt 213 asja. Kriminaal- asju menetlevail kohtunikel jäi üle keskmiselt 47 kriminaal- ja 29 väärteoasja.

Praegu on linnakohtus täitmata veel kaks kohtunikukohta. ?Kui kõik 53 kohta oleks täidetud, ka siis poleks kohtunikke linnakohtu töökoormuse jaoks piisavalt. Nii et kõigest hoolimata napib kohtunikke,? tõdes Truu.

Hetkel kuum