Tiina Saar-Veelmaa • 23. mai 2004 kell 22:00

Äraütlemiskiri peab olema personaalne

Kui esimeses voorus ?läbikukkunutele? saata õigel ajal trafaretne teade, et kahjuks ei osutunud te neil ja neil põhjustel väljavalituks, siis on see aktsepteeritav. Kandidaatidele, kellega pole kohtutud, on vaid CV põhjal personaalset tagasidet anda raske. Soovitatav oleks selgelt mittesobivatele töösoovijatele teade edastada võimalikult kiiresti, mitte ?praadida? neid tingimata konkursi lõpuni.

Suurem probleem seisneb selles, kui lõppvooru sattunud kandidaatidele saata pärast intervjueerimist, grupitööd ja lisaülesannete lahendamist sarnane kuiv ja mittemidagiütlev teade. See tekitab töölesoovijas palju lisaküsimusi: mis täpselt ei sobinud, mida oleksin saanud teha teisiti, millised olid teiste kandidaatide eelised võrreldes minuga?

Siinkohal oleks mõttekas tegeleda lõppkandidaatidega personaalselt, andes neile detailsemat tagasisidet, miks otsustati just kellegi teise, aga mitte tema kasuks, mis olid positiivsed aspektid ja mis tekitas kõhklusi ning kui palju oli kandidaate lõppvoorus. Kindlasti tuleks inimest siiralt tänada nähtud vaeva eest ja võimaluse korral jagada soovitusi või tähelepanekuid, mis aitaksid tal tulevikus edukam olla. Lubadust, et lisame andmed andmebaasi ja võtame kunagi ühendust, pole mõtet lisada, kui sellel tõepõhja all pole.

Kandidaadid hindavad kõrgelt tagasisidet, millest neil on ka midagi õppida ja järeldada. Kui on tegu kõrge potentsiaaliga töölesoovijaga, siis tunneb ta, et on oodatud ka tulevikus kandideerima. Halvasti koheldud kandidaadid võivad ettevõtte kohta levitada negatiivset informatsiooni ja soovitada ka oma tuttavatel ja sõpradel mitte kandideerida. Kõrge firmakultuuri ja mainega ettevõtted ükskõiksust lubada ei saa.

Autor: Tiina Saar

Hetkel kuum