27. mai 2004 kell 7:41

Soome investeeringud Eestisse on olnud eriti edukad

Soome firmade otseinvesteeringud Eestisse on olnud erakordselt hea tootlusega, ütleb Soome majandusuuringute instituudi Etla uurija Ville Kaitila.

Nii usub Kaitila, et Soome firmade investeeringud Eestisse jätkuvad ka lähiaastatel, ehkki tootmiskulud ja palgad Eestis tõusevad, kirjutab tänane Kauppalehti. Palgatõus omakorda tähendab Kuittila sõnul turu kasvu.

Soome firmade otseinvesteeringutest välismaale langeb kaks kolmandikku ELi riikide arvele. Uutesse liikmesriikidesse on Soome firmad investeerinud vähem ? Kesk- ja Ida-Euroopa riikide osa investeeritud 60 miljardis euros on vaid kaks miljardit ? ca 3%. Eesti osa on 1% ehk kolmandik uutesse liikmesriikidesse tehtud investeeringutest.

Tulusaimad on olnud Soome firmade investeeringud Eestisse ja Ungarisse. Eriti kõrge oli uutesse liikmesriikidesse tehtud investeeringute tootlus aastal 2002, kus see oli kogutootlusest 7% ehk selgelt üle keskmise. Erandiks oli vaid Läti, kus Soome firmade otseinvesteeringud andsid aastatel 2001-2002 kahjumit.

Hetkel kuum