17. juuni 2004 kell 7:44

Ford tõstis kasumiprognoosi

Maailma suuruselt teine autotootja Ford tõstis tänu oma finantsüksuse loodetust paremale esinemisele oma teise kvartali kui ka kogu aasta kasumiprognoosi.

Ilma erakorralisi kulusid arvestamata ootab ettevõte jätkuvatelt operatsioonidelt teise kvartali kasumiks 0,45-0,50 dollarit aktsia kohta ehk 15 senti enam kui varem, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg. 2004. aasta kasumiprognoos tõusis sama suurusjärgu võrra ning on nüüd 1,65-1,75 dollarit aktsia kohta.

Analüüsifirma Thomson Financial andmeil prognoosid analüütikud firmale eelpoolmainitud perioodide kasumiteks keskmiselt vastavalt 0,42 ja 1,88 dollarit.

Autotootja tõi kasumiprognoosi tõstmise põhjusena välja finantsüksuse, mil on tänu madalal püsivatel intressimääradele ning kasutatud autode kõrgetele hindadele prognoositust madalamad laenukahjumid.

Ford <GR#US.F> jättis mainimata millised erakorralised kulud ei sisaldu teise kvartali kasuminumbris. Samas ütles autootja, et mitte põhitegevusala üksuste müük ja Euroopas töötaja koondamine võtab 2004. aasta kasumist 7-9 senti.

Fordi esimese kvartali kasum oli 0,94 dollarit aktsia kohta (sellest 0,35 dollarit andis ettevõtte finantsüksus), ületades analüütikute keskmisi ootusi rohkem kui kahekordselt. Mitmed analüütikud kritiseerisid seepeale Fordi, et firma polnud enne kvartalitulemusi oma prognoose üle vaadanud.

Fordi finantsjuht Don Leclair lubas juuni alguses, et Ford enam sellist asja endale ei luba. Kui on vaja prognoosid ümber vaadata, siis nad seda ka teevad.

Fordi müük on sel aastal kuni maini langenud Autodata Corp. andmeil USAs 2,5%. Ettevõtte tegevjuht William Clay Ford Jr. on öelnud, et firma vähendab oma sõidukite müüki rendifirmadele ja ettevõtetele, kus teenitav kasum on väike või olematu. Selle asemel on fokuseeritud enam eraisikutele.

Fordi aktsia tõusis eile õhtul järelkauplemises 1,6%, tasemeni 15,88 dollarit.

Hetkel kuum