Ülar Lauk • 30. juuli 2004 kell 12:20

Andmed Jukose varifirmade tegevuse kohta lekkisid ajakirjandusse

Ajalehe Vedomosti käsutusse sattus Vene maksuministeeriumi akt Jukose 2001. aasta tegevuse kohta.

Selles 30.juunil Jukosele saadetud aktis väidab ministeerium, et Jukose maksupettusi teostati läbi 8 firma, millest 6 on registreeritud Mordvas (Ratmir, Alta-Trade, Jukos-M, Jukos-Mordovia, Fargoil ja Mars XXII), üks nii Evengi autonoomses ringkonnas (Ratibor) kui Baikonuris (Mega-Alliance).

Aktis on tõendid selle kohta, et tegemist on varifirmadega. Selgus, et nii Ratibor, kui Mega-Alliance on registreeritud kaotsiläinud passidega. Gulnura Zhukova, kes on dokumentide järgi Mega-Alliance ainuke asutaja, teatas, et ta ei tea kompaniist midagi ja passi kaotas ta ära. Firma aga ei rentinud Baikonuril ruume ning ei võinud naftat ega naftatooteid hoida, vara ettevõttel pole.

Mars XXII juht Tatjana Subbotina teatas maksuministeeriumile, et oli kompanii ainus töötaja, faktiliselt teostas finants- ja majandustegevust naftakompanii Jukos. Tema kompanii juhtimise ja lepingute sõlmimisega tegeles Jukos, maksmine käis läbi Jukose keskraamatupidamise.

Jukos-Mordovia tegevdirektor Jelena Gavrilina teatas, et pole kursis sellega, kus asub firma poolt realiseeritav toodang ja kuidas seda transporditakse. Gavrilina tegevus piirdus dokumentide esitamises Saranski maksuinspekstioonile.

Maksuministeerium väidab, et varifirmad müüsid iga päev Jukosele ja naftatöötlemistehastele naftat, mis osteti kas Jukose tootmisettevõtetelt või üksteiselt. Näiteks ostis Ratmir 2001. aasta juunis Tomskneftilt 4 mln tonni naftat hinnaga 1291 rubla tonnist - müüs aga hinnaga 1600 rubla tonnist. Aastaga moodustas Ratmiri käive 44,4 mld rubla, sellelt maksmata käibe- ja tulumaks aga 6 mld rubla.

Ministeerium väidab, et maksude optimeerimisest saadud raha kandsid neli kompaniid kaheksast üle Jukose tootmise arendamise finantstoetusfondi. 2001. aastal toetasid nad fondi 32 mld, 2002. aastal 84 mld rublaga.

<#Lenta.ru=http://www.lenta.ru/economy/2004/07/30/yukos2/>

Hetkel kuum