Tööandjate Keskliit: maksud tõusevad liialt kiiresti

22. september 2004, 11:21

Tööandjate Keskliidu hinnangul tõusevad maksud liiga kiiresti.

Eesti Tööandjate Keskliidu üldkoosolekul ettevõtjatele esinenud rahandusminister Taavi Veskimägi tutvustas valitsuse riigieelarve prioriteete ning põhjendas valitsuse maksupoliitilisi otsuseid. Ettevõtjad kritiseerisid teravalt valitsuse poliitikat, millega otseste maksude alandamisest tingitud tulude vähenemist kompenseeritakse kaudsete maksude järsu tõstmisega.

Tööandjate Keskliidu volikogu esimehe Enn Veskimägi sõnade kohaselt vajaksid ettevõtjad maksutõusude plaanidest eelinfot vähemalt aasta ette.

'Piisav etteteatamistähtaeg võimaldab muuta investeerimisalaseid otsuseid ning sellega vähendada maksutõusuga tekkivat kahju,' ütles Veskimägi. 'Paraku on lausa tavaks saanud, et positiivseid uudiseid maksulangetamise plaanide osas kuulutatakse avalikult ette aastaid, samal ajal kui maksutõuse kavandatakse salajas ning ootamatult,' märkis Veskimägi. 'Valitsus ei peaks kartma diskussiooni ettevõtjatega ebapopulaarsetel teemadel. Ettevõtjad on alati avatud dialoogile, kuid on oluline, et see toimiks varakult ja oleks sisukas,' lisas ta.

Rahandusminister tutvustas ka ministeeriumi positsioone ettevõtete tulumaksu osas. Tööandjate Keskliidu volikogu aseesimees Jüri Käo rõhutas, et 2009 aastast kehtima hakkav uus süsteem peab valmima veel selle valitsuse ametisoleku ajal ning olema rahvusvahelises kontekstis investeeringuid soodustav ja konkurentsivõimeline. Rahandusminister Veskimägi avaldas lootust, et vastavat eelnõud võib oodata juba 2005 aasta kevadel.

Lisaks maksustamisküsimustele arutati sotsiaalse dialoogiga seonduvaid probleeme. Rahandusminister kinnitas, et riigil on kavas ennast senisest enam positsioneerida tööandjana ning et ministeeriumi esindaja võiks tulevikus kuuluda palgaläbirääkimistel tööandjate delegatsiooni.

'Riigi kaasamine tööandjate delegatsiooni näiteks alampalga läbirääkimistel ametiühingutega on tõepoolest juba mõnda aega jutuks olnud.' ütles Tööandjate Keskliidu juhataja Tarmo Kriis. 'Lõppude lõpuks peab just valitsus alampalga määra tulenevalt seadusest kinnitama,' lisas ta.

Eesti Tööandjate Keskliidu üldkoosolekul kinnitati märtsis lõppenud majandusaasta aruanne tulemiga 174 tuhat krooni, täpsustati volikogu liikmete valimise korda ning valiti AS Tallinna Sadam ja Sadamate Liidu juhatuse esimees Mart Tooming volikogu liikmeks.

Eesti Tööandjate Keskliitu esindab 25 tööstuse ja teenindussektori ettevõtlusliidu ning 35 suurettevõtte huve suhetes valitsuse ja ametiühingutega. Tööandjate Keskliidu liikmed annavad tööd 40%-le Eesti töötajaskonnast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing