Sirje Rank • 6. oktoober 2004 kell 22:00

SEB: Eesti intressid hoiab stabiilsed euroga liitumine

Kui turud ei oleks sisse arvestanud Eesti kiiret ühinemist euroga, poleks intressid nii stabiilsed ja võiks rääkida kriisilähedasest seisust, märgib raport. Kui mingil põhjusel peaks 2007. aastaks kavandatud eurole üleminek kahtluse alla sattuma ? näiteks inflatsioon kiireneb ? võivad turuintressid järsult üles minna.

Raport leiab, et ükskõik kuidas numbreid vaadata, paistab silma suur finantseerimisvajadus. Välismaiste otseinvesteeringute sissevool Eestisse on tugev, kuid ebapiisav, katmaks enamat kui poolt jooksevkonto puudujäägist. Vältimatu tagajärg on võla kasv. Avaliku sektori võlg on küll vaid ca 5?6% SKTst, kuid eraisikute võlakoorem kasvab kiiresti.

?Kordame oma hoiatust juba eelmisest Baltic Outlook ülevaatest, et see on potentsiaalne ohuallikas, mis võib investorid rahutuks teha ja nõuab poliitikutelt enam tähelepanu,? kirjutab SEB.

Majandusest üldisemalt prognoosib pank, et Eesti majandus saavutab potentsiaalse kasvutempo ? ca 6% ? tänu telekommunikatsioonisektori ekspordi taastumisele. Ka kodumaine nõudlus on jätkuvalt tugev. Eksport kasvab 2004?2006 keskmiselt 13% aastas ja import umbes samavõrra. Eratarbimise kasv aeglustub lähiaastatel 5,6 protsendile ning reaalpalkade kasv 8 protsendilt 5?6 protsendile. Inflatsioon on panga baasstsenaariumi järgi tänavu keskmiselt 3,5% ja tuleval aastal 2,9%.

Lätile ennustab SEB majanduskasvu mõningast aeglustumist. Eratarbimist hakkab pidurdama kõrge inflatsioon, mis võib Lätil takistada ka eurole ülemineku nõuete täitmist. Selleks peaks inflatsioon aastatel 2005?2006 alanema 2,5?2,8 protsendile.

Parimas seisus Balti riikidest on Leedu, mis täidab edukaimalt ka eurole ülemineku nõuded. Inflatsioon kasvab mõõdukalt, SKT kasv aeglustub läinud aasta 9,7 protsendilt 7-le. Oktoobrikuistel valimistel võib aga võimule tulla uus populistlik partei, mis suurendab ebakindlust.

Kokkuvõttes ennustab SEB Balti riikidele, Kesk- ja Ida-Euroopale ning Venemaale koos Aasiaga jätkuvalt maailmas kõige dünaamilisemat majanduskasvu, mis küll pisut aeglustub ? keskmiselt 6 protsendile.

Hetkel kuum