• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  SEB: Eesti intressid hoiab stabiilsed euroga liitumine

  Kui turud ei oleks sisse arvestanud Eesti kiiret ühinemist euroga, poleks intressid nii stabiilsed ja võiks rääkida kriisilähedasest seisust, märgib raport. Kui mingil põhjusel peaks 2007. aastaks kavandatud eurole üleminek kahtluse alla sattuma ? näiteks inflatsioon kiireneb ? võivad turuintressid järsult üles minna.
  Raport leiab, et ükskõik kuidas numbreid vaadata, paistab silma suur finantseerimisvajadus. Välismaiste otseinvesteeringute sissevool Eestisse on tugev, kuid ebapiisav, katmaks enamat kui poolt jooksevkonto puudujäägist. Vältimatu tagajärg on võla kasv. Avaliku sektori võlg on küll vaid ca 5?6% SKTst, kuid eraisikute võlakoorem kasvab kiiresti.
  ?Kordame oma hoiatust juba eelmisest Baltic Outlook ülevaatest, et see on potentsiaalne ohuallikas, mis võib investorid rahutuks teha ja nõuab poliitikutelt enam tähelepanu,? kirjutab SEB.
  Majandusest üldisemalt prognoosib pank, et Eesti majandus saavutab potentsiaalse kasvutempo ? ca 6% ? tänu telekommunikatsioonisektori ekspordi taastumisele. Ka kodumaine nõudlus on jätkuvalt tugev. Eksport kasvab 2004?2006 keskmiselt 13% aastas ja import umbes samavõrra. Eratarbimise kasv aeglustub lähiaastatel 5,6 protsendile ning reaalpalkade kasv 8 protsendilt 5?6 protsendile. Inflatsioon on panga baasstsenaariumi järgi tänavu keskmiselt 3,5% ja tuleval aastal 2,9%.
  Lätile ennustab SEB majanduskasvu mõningast aeglustumist. Eratarbimist hakkab pidurdama kõrge inflatsioon, mis võib Lätil takistada ka eurole ülemineku nõuete täitmist. Selleks peaks inflatsioon aastatel 2005?2006 alanema 2,5?2,8 protsendile.
  Parimas seisus Balti riikidest on Leedu, mis täidab edukaimalt ka eurole ülemineku nõuded. Inflatsioon kasvab mõõdukalt, SKT kasv aeglustub läinud aasta 9,7 protsendilt 7-le. Oktoobrikuistel valimistel võib aga võimule tulla uus populistlik partei, mis suurendab ebakindlust.
  Kokkuvõttes ennustab SEB Balti riikidele, Kesk- ja Ida-Euroopale ning Venemaale koos Aasiaga jätkuvalt maailmas kõige dünaamilisemat majanduskasvu, mis küll pisut aeglustub ? keskmiselt 6 protsendile.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
NFT – kuum plokiahela trend – saab oma ETFi
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
OPEC+ otsustas tootmise tõstmist jätkata Nafta hind reageeris langusega
OPEC ja selle liitlased jõudsid kokkuleppele, et jätkata naftatootmise tõstmist, kuigi turud ootasid vastupidist sammu, vahendab Bloomberg.
OPEC ja selle liitlased jõudsid kokkuleppele, et jätkata naftatootmise tõstmist, kuigi turud ootasid vastupidist sammu, vahendab Bloomberg.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.