Peeter Raidla • 7. oktoober 2004 kell 14:58

Eestist sai ASEMi liige

Eestist sai täna koos üheksa uue Euroopa Liidu liikmesriigiga ning kolme Aasia riigiga ELi ja Aasia riike ühendava koostööfoorumi ASEM liige.

ASEMi (The Asia-Europe Meeting) 5. tippkohtumise eelõhtul peetud pidulikul laienemistseremoonial liituvate euroliidu riikide nimel kõnega esinenud Eesti peaminister Juhan Parts rõhutas, et Eesti nii nagu ka teised ELi uusliikmed saavad ASEMi foorumi kaudu võimaluse lisaks senistele headele kahepoolsetele suhetele tihendada Aasia riikidega koostööd uuel tasemel ja uues formaadis.

'Me soovime tugevdada multilateraalsete suhete kaudu väliskaubandussidemeid ja Maailma Kaubandusorganisatsiooni tervikuna. Meie eesmärk on suurem majanduslik sidusus Aasia piirkonnaga ning kiiremad ja tulemuslikumad majandusreformid euroliidus, ' ütles Parts kümne liikmesriigi nimel kõneldes. Parts lisas, et praegune kaubavahetus kahe regiooni vahel on muljeltavaldav ning nüüd tuleb otsida võimalusi, et uued ASEMi liikmed oleksid regionaalsesse majanduskoostöösse tugevalt kaasatud.

Tippkohtumine keskendubki põhiosas regionaalsele majanduskoostööle ning liikmesriikide valitsusjuhid ja riigipead kujundavad ning võtavad tippkohtumisel vastu ühise seisukoha EL-Aasia majanduskoostöö tulevikusuundadest. Eesti soovib uue liikmesriigina anda positiivse ning konstruktiivse panuse stabiilse rahvusvahelise majanduskeskkonna tugevnemisele.

Tippkohtumise raames kohtub Eesti peaminister homme pärastlõunal kahepoolselt Hiina peaministri Wen Jiabaoga.

ASEMi tippkohtumine toimub Hanois 7.-9. oktoobrini. ASEM on EL liikmesriike, EL Komisjoni ning 13 Aasia riiki (Brunei, Hiina, Indoneesia, Jaapan, Lõuna-Korea, Malaisia, Filipiinid, Singapur, Tai ja Vietnam ning alates tänasest Birma, Kambodzha ja Laos) ühendav koostööfoorum, mis loodi 1996. aastal tugevdamaks kahe regiooni koostööd ja partnerlussuhteid.

Hetkel kuum