• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ukraina presidendivalimised täis skandaale

  Ukraina presidendivalimised on vaatemäng, kus oma osa on vandenõudel ja mürgitamistel. Kümne päeva eest kadus avaliku arvamuse küsitlusi juhtiv opositsiooni presidendikandidaat Viktor Ju?t?enko. Kui ta siis Viinis välja ilmus, arvati algul, et tal oli olnud toidumürgitus. Kuid nüüd on Ukrainas levinud arvamus, et Ju?t?enko toidule oli lisatud ritsiini, kunagist KGB mõrtsukate lemmikmürki.
  Enamikus riikides tunduksid sellised süüdistused luuludena. Kuid mitte Ukrainas, kus praegune peaminister Viktor Janukovit?, Ju?t?enko põhiline rivaal presidendikohale, on kahel korral vägivaldses kuriteos süüdi mõistetud. Ju?t?enko jätkab nüüd kampaaniat, nägu osaliselt halvatud, ning juhtunu kohta on algatatud kriminaalasi.
  Sohimängu kahtlused süvenesid veelgi, kui Moskva prokuratuur kutsus opositsiooni teise liidri, endise asepeaministri Julia Timo?enko, vastama küsimustele seoses süüdistusega, et aastaid tagasi maksis ta gaasifirma juhina altkäemaksu Vene sõjaväelasele. Ohvitser, kelle äraostmises Timo?enkot süüdistatakse, mõisteti mullu Moskvas õigeks. Ometi on Vene sõjaväeprokuratuur andnud välja rahvusvahelise loa Timo?enko vahi alla võtta. Timo?enko vastu suunatud rünnaku ajastus paistab pärast Ju?t?enko väidetavat mürgitamist kõike muud kui juhuslik. Opositsiooni ähvardab liidrite kaotamine vaevalt kuu enne 31. oktoobril toimuvaid presidendivalimisi.
  See on seda kurvem, et viimased avaliku arvamuse küsitlused näitavad, et Ukraina opositsioonil on reaalne võimalus võita. Ukrainas on õnnestunud luua hoopis tervem kodanikuühiskond ja elujõulisemad poliitilised parteid kui Vladimir Putini Venemaal. Putin ise toetab valimistel Janukovit?i.
  Janukovit? esindab Donetski klanni, üht majandusliku ja poliitilise võimu pärast võitlevat Ukraina oligarhide gruppi. Tal on vähe mõjuvõimu Kiievi klanni üle, mida juhib president Kut?ma büroo juht Viktor Medvedt?uk, või Dnipropetrovski klanni üle, mida juhib Kut?ma väimees Viktor Pint?uk. Mõlemad oligarhid eelistavad Janukovit?i Ju?t?enkole, kes on lubanud korruptsiooni lõpetada ja bandiidid vangi panna.
  Ju?t?enko on valijate seas populaarne hoolimata sellest, et oligarhid kontrollivad riigis kõiki peamisi telekanaleid peale ühe. Kut?ma ajal on majandus hiljuti õitsema hakanud, osaliselt tänu reformidele, mida Ju?t?enko neli aastat tagasi peaministrina läbi viis. Kuid oligarhide haare on tugevnenud. Juunis ostis Pint?uki ja Donetski magnaadi Rinat Ahmetovi juhitud konsortsium oksjonil riigile kuulunud metallurgiatehase. Väidetavalt korraldati oksjon selleks, et hoida eemal kõrgemat hinda pakkuvaid välispakkujaid. Kuid tundub, et tegu pole vaid tavalise ärastamisega, vaid katsega luua liit kahe klanni vahel.
  Selline liit teeks Ju?t?enkole riigi juhtimise veelgi keerulisemaks, ja ta saab sellest aru. Seepärast on ta oligarhide ründamisega ettevaatlik, öeldes: ?Ma ei välista Medvedt?uki ja Janukovit?i taga seisvate klannide tegevuse uurimist, aga muu ärimaailm tahab selgeid reegleid.? Jättes Pint?uki nimekirjast välja, võib Ju?t?enko anda mõista, et ta soovib presidendiks saades vaherahu Ukraina kõige võimsama magnaadiga.
  Euroopa ja USA ei tohiks seda kõike vaikselt pealt vaadata. Kui Kut?male ei avaldata survet vabade valimiste läbiviimiseks, võib Kiievit oodata ees samasugune protestilaine nagu need, mis viisid võimult Slobodan Milosevici Serbias ja Eduard ?evardnadze Gruusias.
  Kõikidele Kut?ma katsetele vabu valimisi õõnestada peavad järgnema selged hoiatused, et Ukraina välisabi ning kaubandusprivileegid, nagu kiirendatud WTOga liitumine, on ohus. Enamik tavalisi ukrainlasi tahab Euroopa osaks saada ja neid püüdlusi tuleb kasutada.
  © Project Syndicate
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: rahandusminister viskab krüptobeebi koos vanniveega välja
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
USA Toidu-ja Ravimiamet hääletas kolmanda vaktsiinidoosi vastu
Reedel hääletas USA Toidu-ja Ravimiamet (FDA) Pfizeri kolmanda vaktsiinidoosi heakskiitmise vastu, vahendab Yahoo Finance.
Reedel hääletas USA Toidu-ja Ravimiamet (FDA) Pfizeri kolmanda vaktsiinidoosi heakskiitmise vastu, vahendab Yahoo Finance.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Rahandusministri arvates võiks rahapesu andmebüroo litsentside andmise peatada
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on virtuaalvääringu teenuste pakkujatega seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid Eestis kasvanud ja praegune olukord vajab riigi kiiret tegutsemist.
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on virtuaalvääringu teenuste pakkujatega seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid Eestis kasvanud ja praegune olukord vajab riigi kiiret tegutsemist.