Alvar Jõgeva • 23. november 2004 kell 22:00

Eluasemelaen muutub järjest odavamaks

Oktoobris saavutas eluasemelaenu intress taas kõigi aegade madalaima taseme, langedes 3,7 protsendi tasemele.

Veel aasta tagasi oli eluasemelaenu intress 4,7 protsenti. Intressimäära langusega on kaasnenud ka arvestatav kokkuhoid väiksema kuumakse näol. Näiteks 20aastase poole miljoni krooni suuruse laenu kuumakse on 3,7protsendilise intressi juures 2952 krooni. Veel aasta tagasi, kui intressimäär oli 4,7 protsenti, ulatus kuumakse 3218 kroonini. Seega on kokkuhoid 266 krooni kuus.

Eraisikute laenujääk on kasvanud kiiremini kui turg üldiselt. Oktoobris moodustas eraisikute laenujääk 31 protsenti kogumahust, aasta varem ulatus see 28,8 protsendini. Siinjuures tuleks märkida, et laenuturg on väga kiiresti kasvanud. Kokku on laenujääk aastaga suurenenud ligi 40 protsenti, 87,8 miljardi kroonini. Samas eraisikute laenude maht on kasvanud poole võrra, ulatudes 27,2 miljardi kroonini.

Oma osa on siin ka pankade laenukampaaniatel. Ühispank teatas oktoobri lõpus soodsast laenupakkumisest, kus Euriborile lisandub vaid 0,6 protsenti. Laenu intressiks kujuneb veidi üle 2,8 protsendi. Ka teised pangad pakuvad üha soodsamaid ja paindlikumaid laenutingimusi. Seega võib eluasemelaenu intress veelgi langeda. Soodne intress suurendab aga jõudsalt laenude mahtu.

Ettevõtete liisingutabel

Ettevõtete laenutabel

Laenu ja liisingutabelid on esitatud PDF formaadis, kui Teie brauser ei toeta seda formaati soovitame installeerida siit oma arvutisse Adobe Acrobat Reader

Hetkel kuum