Eurovaraste tasku libiseb 10 Eesti riigi eelarvet

07. detsember 2004, 14:47

Äsja avaldatud uuringu andmetel kaob Euroopa jaekaubandust vaenavate varaste tasku veidi üle 10 Eesti riigi eelarve väärtuses kaupa.

Kaubakaitsesüsteeme valmistav USA ettevõte Checkpoint Systems teatas täna, et 2004. aastal kaob Euroopa jaekauplustest kokku 30,8 miljardit euro ehk 481,7 miljardi krooni eest kaupa. Summa ületab 10 korda tänavust Eesti riigi eelarvet, milleks on plaanitud 47,6 miljardit krooni.

Poevaraste tippaeg saabub jõuludega. Novembri keskpaigast kuni ortodoksse kiriku jõuludeni varastatakse Euroopas kokku 3,21 miljardi euro eest ehk 50,2 miljardi krooni väärtuses kaupa. Ligi 60% varastest on vastupidiselt stereotüübile naiste asemel hoopiski mehed.

Ühtlasi panevad vargad pihta 1% Balti riikide jaekaubanduse käibest, selgub Checkpoint Systemsi ja Briti jaekaubanduse-alase uurimisasutuse The Centre for Retail Researchi ühisest uuringust, kuhu Balti riigid olid lülitatud esmakordselt.

Mullu langes varaste osaks 1,21% Balti riikide jaekaubanduskäibest, mis näitab varguste vähenemist 13,20%. Saavutatud tulemus kinnitab Balti riikide jaekaupmeeste paremat kaitstust võrreldes teiste Ida-Euroopa ametivendadega.

Karl Lust, Checkpointi Eestis ja Baltikumis esindava Varos Grupi liikmesettevõtte CKP-M Baltic OÜ Eesti juht kinnitas, et Balti riikide kaupmehed on üha enam kaubakaitsesüsteeme ehk turvaväravaid kasutusele võtnud. 'Turvaväravate kasutamisel vähenevad poevargused rahalises väljenduses kuni 60%,' märkis Lust.

Karl Lusti sõnul jagunevad poevargad spetsialistideks, tavainimesteks, asotsiaalideks-narkomaanideks ja lasteks. 'Spetsialiste on kõigist varastest vaid 5% ringis, kuid nad tekitavad rahalises väärtuses umbkaudu poole kõigist kahjudest,' rääkis Lust. Nn tavainimeste tekitatud kahju ulatub veerandini kogukahjudest. Asotsiaalid-narkomaanid suudavad pihta panna kaupa 15% ja lapsed 5% ulatuses varguste rahalisest väärtusest.

Peale turvaväravate kasutuselevõttu kaupu näppavad tavainimesed, asotsiaalid ja lapsed poodidele enam kahju tekitada ei saa. Suures osas väheneb ka professionaalsete varaste tekitatav kahju, kuna oskuslikult paigaldatud turvaelementide eemaldamine võtab aega ning häirib varaste tegevust.

CKP-M Baltic OÜ on tarninud Checkpointi ja Meto kaubamärgiga kaubakaitsesüsteeme Eestis tegutsevatele juhtivatele jaemüüjatele nagu Kesko, Rimi, Prisma, Tartu Maksimarket, Statoil, Expert Tehnikakauplused, Reserved, Jysk, Handymann, Ehitusservice, Juku mänguasjakauplused jpt.

Jaekaubandusvarguste baromeeter, European Retail Theft Barometer, on maailma suurim sellealane uuring, mis toimus tänavu juba neljandat korda. Uuring hõlmas 423 Euroopa peamist jaekaubandusettevõtet kogukäibega 355 miljardit eurot.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing