• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ukraina oligarhid vahetavad paati

  Ju?t?enko võidus 26. detsembril peetavatel Ukraina presidendi kordusvalimistel on vähe kahtlejaid. Avalikkuses on Ju?t?enko teinud avaldusi, et kavatseb võimule tulles kohtus vaidlustada ebaseaduslikud erastamistehingud.
  ?Kui seadusi on rikutud, siis ei mina ega minu valitsus kavatse seda unustada,? ütles ta Financial Timesile.
  Ukraina majandust kontrollivaid oligarhe on Ju?t?enko avaldused ettevaatlikuks teinud, sest keegi neist ei taha oma ettevõtetest ilma jääda. Olles seni väheste eranditega olnud praeguse presidendi Leonid Kut?ma poolt võimule upitatava Viktor Janukovit?i toetajad, püüavad nad kulisside taga Ju?t?enko leeri ülemineku eest välja kaubelda garantiisid tuleviku suhtes. Just oligarhid olid analüütikute sõnul Ukraina parlamendis hiljuti tehtud põhiseaduse paranduste taga, mis kärbivad presidendi võimu.
  ?Oligarhid soovisid kärpida presidendi võimu, sest Ju?t?enko saab presidendina ametisse nimetada peaministri, piirkondlikud haldurid ja nõuda maksuametitelt firmade pettuste uurimist. Nad soovivad ametisse peaministrit, kes oleks nende kontrolli all,? selgitas üks ukraina ökonomist International Herald Tribune?ile hiljutise põhiseaduse muudatuste tagamaid.
  Ukraina mõjuvõimsaimad majandusgrupeeringud on koondunud Harkivisse, Dnipropetrovskisse, Donetskisse ja Kiievisse.
  Ukraina suurima terasekoondise Krivori?stali erastamisega seotud Viktor Pint?uki ja Rinat Ahmetovi võimukeskus on Donetsk. Pint?uki kontrolli all on muu hulgas Interpipe Corporation ja riigi suuruselt viies pank Ukrobank, samuti telekanalid Novi Kanal, STB ja ICTV. Ahmetovi valdusfirma System Capital Management kontrollib suurt Donetski tööstus- ja finantsgrupeeringut. Just nemad erastasid sel aastal Ukraina suurima terasegrupi Krivori?stal. Nad maksid selle eest 9,5 miljardit krooni, mis on kaks korda vähem, kui pakkus üks välisinvestor.
  ?Ehkki mõlemad mehed on seotud Kut?ma ja Janukovit?iga, ei soovi nad kindlasti Krivori?stali renatsionaliseerimist. Seepärast oletan, et nad sõlmivad Ju?t?enkoga kokkuleppe ja maksvad selle eest raha juurde,? ennustab sõltumatu majandusinstituudi direktor Igor Burakovski.
  Tuntumatest oligarhidest on Ju?t?enko toetajaks hakanud suure laevaehitus- ja autotööstusgrupi omanik Petro Poro?enko, kes on Ukrprominvesti juhatuse esimees ja parlamendi eelarvekomitee esimees. Ettevaatlikult on Ju?t?enkole lähenenud Harkivi mõjukas oligarh Aleksandr Jaroslavski, kellele kuulub suur metalli- ja keemiatööstusgrupp.
  Ju?t?enko on omalt poolt ukse koostööle oligarhidega lahti jätnud. Ta on öelnud: ?Kuigi suur osa strateegilistest ettevõtetest on ilma pakkumiseta läinud Kut?ma ja Janukovit?iga seotud inimeste kätte, ei kavatse ma ajalookella tagasi 1991. aastasse keerata ja riigis loodud turumajandust õõnestada.?
  Kuid on ka oligarhe, kes on otsustanud lõpuni Janukovit?ile truuks jääda, mõjukaim neist on Kut?ma lähikondlane Viktor Medvedt?uk.
  Medvedt?ukile koos Grigori Surkisega kuulub üheksa elektrifirmat, kaks mangaanitehast, paberitehas, gaasitorutehas ning jalgpalliklubi Kiievi Dünamo. Veendes ka Kut?mat Janukovit?i toetajaks jääma, loodab Medvedt?uk, et koos opositsiooni liidriks saava Janukoviti?iga kujunevad nad tähtsaks Kremliga suhete hoidmise kanaliks.
  Medvedt?uk on kogu aeg aktiivselt Ju?t?enko vastu tegutsenud. Valmiskampaania ajal laskis ta oma vennal, kes juhib Lvivi maksuametit, korraldada reide firmadesse, mis toetasid Ju?t?enkot. Samuti olevat ta Ju?t?enko väitel möödunud valmiste tulemuste võltsimise peamine niiditõmbaja. Praegu käib selle uurimine, mida juhib Ukraina peaprokurör Svjatoslav Piskun.
  ?Näis kui kaua Medvedt?uk suudab probleeme tekitada ja millal tema äripartneril Surkisel avaneb võimalus tema leerist lahkuda,? ütles üks anonüümne pangaallikas.
  Venemaa ekspeaminister Jegor Gaidar nimetas Kremli poliitikat Ukraina suhtes rumalaks. ?On raske ette kujutada veel rumalamat poliitikat oma lähima ja tähtsaima naabri suhtes,? ütles ta.
  Kremli poliitiline nõunik Sergei Markov ütles, et ebaõnnestumise eest Ukrainas kannab vastutust Vene poliitiline eliit, kes on ebakompetentne ja kehvalt ette valmistatud. Markovi sõnul ei oleks Kreml pidanud avalikult toetama Janukovit?it, vaid takistama Ju?t?enko võimuletulekut. ?Ju?t?enko ei ole ohtlik. Ta on nõrk poliitik, keda ümbritsevad natsionalistid ja radikaalid soovivad ohverdada majandussuhted Venemaaga natsionalistliku poliitika eest,? ütles Markov Financial Timesile.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: rahandusminister viskab krüptobeebi koos vanniveega välja
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
USA jaemüük kasvas ootamatult
USA jaemüük kasvas augustis ootamatult, sellele aitasid kaasa kooliaasta algus ning valitsuse abirahad. See annab lootust, et Ühendriikide majandus ei aeglustu kolmandas kvartalis nii järsult, kui oodatakse, vahendab Reuters.
USA jaemüük kasvas augustis ootamatult, sellele aitasid kaasa kooliaasta algus ning valitsuse abirahad. See annab lootust, et Ühendriikide majandus ei aeglustu kolmandas kvartalis nii järsult, kui oodatakse, vahendab Reuters.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Intervjuu Prantsuse kaubandusministriga: Euroopa Liit peab tooma tööstused tagasi koju
Euroopa Liidu liikmesriikide majandused peavad mitte üksnes taastama pandeemia-eelse kasvujõu, vaid väljuma globaalsest viiruskriisist rohelisema ja iseseisvamana. See aga tähendab, et ka kaubandussuhted tuleb kriitilise pilguga üle vaadata.
Euroopa Liidu liikmesriikide majandused peavad mitte üksnes taastama pandeemia-eelse kasvujõu, vaid väljuma globaalsest viiruskriisist rohelisema ja iseseisvamana. See aga tähendab, et ka kaubandussuhted tuleb kriitilise pilguga üle vaadata.