• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ukraina oligarhid vahetavad paati

  Ju?t?enko võidus 26. detsembril peetavatel Ukraina presidendi kordusvalimistel on vähe kahtlejaid. Avalikkuses on Ju?t?enko teinud avaldusi, et kavatseb võimule tulles kohtus vaidlustada ebaseaduslikud erastamistehingud.
  ?Kui seadusi on rikutud, siis ei mina ega minu valitsus kavatse seda unustada,? ütles ta Financial Timesile.
  Ukraina majandust kontrollivaid oligarhe on Ju?t?enko avaldused ettevaatlikuks teinud, sest keegi neist ei taha oma ettevõtetest ilma jääda. Olles seni väheste eranditega olnud praeguse presidendi Leonid Kut?ma poolt võimule upitatava Viktor Janukovit?i toetajad, püüavad nad kulisside taga Ju?t?enko leeri ülemineku eest välja kaubelda garantiisid tuleviku suhtes. Just oligarhid olid analüütikute sõnul Ukraina parlamendis hiljuti tehtud põhiseaduse paranduste taga, mis kärbivad presidendi võimu.
  ?Oligarhid soovisid kärpida presidendi võimu, sest Ju?t?enko saab presidendina ametisse nimetada peaministri, piirkondlikud haldurid ja nõuda maksuametitelt firmade pettuste uurimist. Nad soovivad ametisse peaministrit, kes oleks nende kontrolli all,? selgitas üks ukraina ökonomist International Herald Tribune?ile hiljutise põhiseaduse muudatuste tagamaid.
  Ukraina mõjuvõimsaimad majandusgrupeeringud on koondunud Harkivisse, Dnipropetrovskisse, Donetskisse ja Kiievisse.
  Ukraina suurima terasekoondise Krivori?stali erastamisega seotud Viktor Pint?uki ja Rinat Ahmetovi võimukeskus on Donetsk. Pint?uki kontrolli all on muu hulgas Interpipe Corporation ja riigi suuruselt viies pank Ukrobank, samuti telekanalid Novi Kanal, STB ja ICTV. Ahmetovi valdusfirma System Capital Management kontrollib suurt Donetski tööstus- ja finantsgrupeeringut. Just nemad erastasid sel aastal Ukraina suurima terasegrupi Krivori?stal. Nad maksid selle eest 9,5 miljardit krooni, mis on kaks korda vähem, kui pakkus üks välisinvestor.
  ?Ehkki mõlemad mehed on seotud Kut?ma ja Janukovit?iga, ei soovi nad kindlasti Krivori?stali renatsionaliseerimist. Seepärast oletan, et nad sõlmivad Ju?t?enkoga kokkuleppe ja maksvad selle eest raha juurde,? ennustab sõltumatu majandusinstituudi direktor Igor Burakovski.
  Tuntumatest oligarhidest on Ju?t?enko toetajaks hakanud suure laevaehitus- ja autotööstusgrupi omanik Petro Poro?enko, kes on Ukrprominvesti juhatuse esimees ja parlamendi eelarvekomitee esimees. Ettevaatlikult on Ju?t?enkole lähenenud Harkivi mõjukas oligarh Aleksandr Jaroslavski, kellele kuulub suur metalli- ja keemiatööstusgrupp.
  Ju?t?enko on omalt poolt ukse koostööle oligarhidega lahti jätnud. Ta on öelnud: ?Kuigi suur osa strateegilistest ettevõtetest on ilma pakkumiseta läinud Kut?ma ja Janukovit?iga seotud inimeste kätte, ei kavatse ma ajalookella tagasi 1991. aastasse keerata ja riigis loodud turumajandust õõnestada.?
  Kuid on ka oligarhe, kes on otsustanud lõpuni Janukovit?ile truuks jääda, mõjukaim neist on Kut?ma lähikondlane Viktor Medvedt?uk.
  Medvedt?ukile koos Grigori Surkisega kuulub üheksa elektrifirmat, kaks mangaanitehast, paberitehas, gaasitorutehas ning jalgpalliklubi Kiievi Dünamo. Veendes ka Kut?mat Janukovit?i toetajaks jääma, loodab Medvedt?uk, et koos opositsiooni liidriks saava Janukoviti?iga kujunevad nad tähtsaks Kremliga suhete hoidmise kanaliks.
  Medvedt?uk on kogu aeg aktiivselt Ju?t?enko vastu tegutsenud. Valmiskampaania ajal laskis ta oma vennal, kes juhib Lvivi maksuametit, korraldada reide firmadesse, mis toetasid Ju?t?enkot. Samuti olevat ta Ju?t?enko väitel möödunud valmiste tulemuste võltsimise peamine niiditõmbaja. Praegu käib selle uurimine, mida juhib Ukraina peaprokurör Svjatoslav Piskun.
  ?Näis kui kaua Medvedt?uk suudab probleeme tekitada ja millal tema äripartneril Surkisel avaneb võimalus tema leerist lahkuda,? ütles üks anonüümne pangaallikas.
  Venemaa ekspeaminister Jegor Gaidar nimetas Kremli poliitikat Ukraina suhtes rumalaks. ?On raske ette kujutada veel rumalamat poliitikat oma lähima ja tähtsaima naabri suhtes,? ütles ta.
  Kremli poliitiline nõunik Sergei Markov ütles, et ebaõnnestumise eest Ukrainas kannab vastutust Vene poliitiline eliit, kes on ebakompetentne ja kehvalt ette valmistatud. Markovi sõnul ei oleks Kreml pidanud avalikult toetama Janukovit?it, vaid takistama Ju?t?enko võimuletulekut. ?Ju?t?enko ei ole ohtlik. Ta on nõrk poliitik, keda ümbritsevad natsionalistid ja radikaalid soovivad ohverdada majandussuhted Venemaaga natsionalistliku poliitika eest,? ütles Markov Financial Timesile.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Aasia aktsiad langesid koos USA futuuridega
Aasia aktsiad ja USA aktsiafutuurid langesid teisipäeval, investorid arutasid, kas Hiina värske stiimul võib piirata sulgemiste mõju majandusele.
Aasia aktsiad ja USA aktsiafutuurid langesid teisipäeval, investorid arutasid, kas Hiina värske stiimul võib piirata sulgemiste mõju majandusele.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Tõnu Õnnepalu: meie isiklik elu on üks erakordne asi
Pärnu juhtimiskonverentsi otsad tõmbas kokku armastatud kirjanik Tõnu Õnnepalu, kes soovitas unistada: nagu võib juhtuda, et hommikul on peas täiesti uus mõte, mida seal enne polnud, nii on ka ilmsi unistamisega.
Pärnu juhtimiskonverentsi otsad tõmbas kokku armastatud kirjanik Tõnu Õnnepalu, kes soovitas unistada: nagu võib juhtuda, et hommikul on peas täiesti uus mõte, mida seal enne polnud, nii on ka ilmsi unistamisega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.