• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Laenude maht ületas 90 miljardi piiri

  Novembris ületas laenujääk 90 miljardi krooni piiri. Laenude maht on viimase aasta jooksul kasvanud oluliselt kiiremini kui hoiusete maht.
  Novembris oli pankade laenujääk 90,18 miljardit krooni, samas hoiuste maht ulatus ligi 62 miljardi kroonini. Seega on iga hoiustatud krooni kohta võetud 1,45 krooni laenu. Olukord teeb ettevaatlikuks, kuid ilmselt suureneb lähiajal vahe laenude ja hoiuste vahel veelgi. Viimase aasta jooksul on laenujääk kasvanud 41 protsenti, samas hoiuste maht on suurenenud 16 protsenti. Paratamatult peavad pangad kaasama vahendeid välisriikidest, et rahuldada laenusoove. Üha enam soovivad laenu võtta eraisikud, kes kasutavad raha peamiselt eluaseme soetamiseks. Soodsad laenutingimused on kinnisvarahinnad kõrgustesse tõstnud.
  Madalate intresside juures on üsna loomulik, et soov laenu võtta on suurem kui soov raha hoiustada. Kui arvestada veel inflatsiooni mõju, siis on hoiuse reaaltootlus negatiivne, seega raha ostujõud väheneb. Laenuvõtjale on aga inflatsioon positiivne, lisaks on eraisikul võimalik makstud intressidelt tulumaks tagasi saada.
  Kui laenuintressid peaksid tõusma, siis annab see ilmselt tunda kinnisvaraturul. Kui praegu on soodsate intresside tõttu eluasemete hinnad laes, siis laenu kallinedes on oodata kinnisvarahindade langust.
  Laenu ja liisingutabelid on esitatud PDF formaadis, kui Teie brauser ei toeta seda formaati soovitame installeerida siit oma arvutisse Adobe Acrobat Reader
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Hiina eemaldas Leedu oma tollisüsteemist
Leedu ettevõtjad ei saa oma kaupa Hiinas deklareerida, sest Hiina on Leedu oma tollisüsteemist alates detsembrist välja arvanud, kirjutab Dienas Bizness.
Leedu ettevõtjad ei saa oma kaupa Hiinas deklareerida, sest Hiina on Leedu oma tollisüsteemist alates detsembrist välja arvanud, kirjutab Dienas Bizness.