Café Chocolaterie trühvlimeistri Peeter Reieri sõnul on trühvlite valmistamisel kõige olulisem tooraine kvaliteet. ?Meie toome oma toorainet Belgiast,? ütleb Reier. ?Kõik trühvlid valmistame käsitsi, ilma mingite vormideta. Õhtuks on käed päris väsinud.?
Reier ütleb, et päevas valmib paar-kolmsada trühvlit ning suurem osa toodangust saadetakse müügile Kaubamaja toidukaupluse trühvliletti. ?Valik on väga lai, kusagil kuuskümmend sorti kindlasti,? kinnitab Reier. ?Pidevalt on aga müügis umbes pool sellest.? Saadaval on näiteks ?okolaadi-, t?illi-, martsipani-, iiri kohvi, hallitusjuustu-, kookose-, nugati-, vodka-, kirsikreemi-, õunakeemi- ja pähklikreemimaitselisi maiusi, millest kõige rohkem ostetakse Reieri sõnul t?illi-, piima?okolaadi- ja martsipanitrühvleid. Reieri enda lemmikuks on samuti need vürtsikad t?illitrühvlid.
?Alustan oma hommikut alati sellega, et söön ära ühe t?illitrühvli, tükikese ?okolaadikooki ja joon sinna juurde tassi kohvi,? jutustab Reier. ?Pärast seda einestan alles õhtul. Tühjema kõhuga edeneb loominguline töö tunduvalt paremini.?
Reieri sõnul on prantsuspärased hõrgutavad trühvlikommid oma nime saanud haruldaste seente järgi. ?Ega neil muud sarnasust ole peale selle, et kuju on samasugune,? täpsustab Reier.
ASi Kalev avalike suhete juht Ruth Roht ütleb, et käsitsi valmistatud maiustused ei ole kindlasti võrreldavad masstoodanguga. ?Käsitöömaiustuste valmistamine on töömahukas ja oluliselt kallim tootmisliinidel toodetavatest kommidest,? selgitab Roht. ?Sellest hoolimata on Kalevis siiani ametis osavate kätega käsitöökommide meistrid, kelle tööga ei suuda konkureerida ükski tootmisliin ega -seade.?
Rohu sõnul valmistatakse Kalevis endisaegsete retseptide järgi ja vanu töövõtteid kasutades käsitööna kingitusekarpidesse erineva kuju, täidise ja glasuuriga valik?okolaadikompvekke, mis moodustavad Kalevi toodangust kuni 1%. Roht jutustab, et alustuseks rullitakse kompvekitäidised käsitsi sobiva paksusega kihiks, millest erinevate vormidega lõigatakse välja kas ruudu- või ristkülikukujulised, ovaalsed, ümmargused või kolmnurksed täidised. ?Käsitöökommide täidised võivad olla kas ühe- või mitmekihilised ning paljude erinevate maitsetega,? selgitab Roht.
?Pikantse maitse saavutamiseks lisatakse täidistele piiritust, brändit, kaneeli, tsitrussukaadi, naturaalsete puuviljade ja marjade kontsentreeritud mahla, tee- või kohviekstrakti.? Sobiva kuju saanud kompvekitäidised kaetakse Rohu sõnul omakorda heleda või tumeda ?okolaadiga ? iga komm pistetakse eraldi sooja ?okolaadi vanni.
?Seejärel vajutatakse kommile spetsiaalse kahvlikese abil muster peale ning dekoreeritakse ?okolaadi- või pähklipuru või mitmesuguste pritsitud kaunistustega,? räägib Roht. ?Käsitöökommid on kombinatsioon hõrgutavast maitsebuketist ja pilkupüüdvast kunstipärasest välimusest.?
Käsitsi valmistab kompvekke ka Pagaripoisid. Ettevõtte tootmisdirektori Janno Semidori sõnul ostetakse kõige enam ümmargusi viski- ja konjakitäidisega kompvekke.
?Samas on väga hinnatud ka valge ?okolaadi ja kaneeliga Kuldmusi ning magus India maius,? selgitab Semidor. ?Veel on meil näiteks pähklipralinee, kirsimaius, kommid tavalise ja küpsetatud martsipaniga. Kokku on erinevaid komme neliteist sorti.?
Semidori sõnul valmistatakse ettevõttes Belgiast tellitud ?okolaadi baasil erinevaid komme päeva jooksul kokku ligikaudu 10 kg. Kommid on saadaval kaunites kinkekarpides, mida armastavad tellida ka paljud asutused. ?Karpides on komme vastavalt tellija soovile,? räägib Semidor. ?Võime panna ainult ühe kommi, aga enamjaolt soovitakse siiski umbes kolm kuni viis.?
Seotud lood
Eestis seisavad tuhanded lapsed ja pered silmitsi väljakutsetega, mida on raske ette kujutada. Üks väike heategu võib nende elus palju muuta. Sel aastal astus
Wallester – innovaatiline finantstehnoloogia ettevõtte, mida tunnustati hiljuti Eesti edukaima idufirmana – olulise sammu ja asus partneriks MTÜ-le
Naerata Ometi. Selle organisatsiooni eesmärk on tagada, et keegi ei peaks eluraskustega üksi silmitsi seisma.