Heidit Kaio • 14 september 2005

Savisaare firma pidas kinni seadusest

Ministri omanduses oleva firma Fixor Holdingu juht Erki Savisaar kinnitas, et möödunud aasta lõpus sõlmiti Keila-Joa maja ostu kohta võlaõiguslik leping, kuid see ei andnud veel omandiõigust. ?Seetõttu ei olnud põhjust seda kajastada ka 2004. aasta bilansis,? ütles Savisaar.

Erki Savisaar lisas, et teine leping, millega valdus läks üle Fixor Holdingu omandisse, sõlmiti alles augustis. ?Kuna kinnistu moodustati alles 2005. aastal, siis ei saanudki kedagi varem omanikuks kanda. Ka raha kanti üle 2005. aastal, mistõttu meil ei olnud mingit võimalust näidata seda 2004. aasta bilansis,? ütles Savisaar.

Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare firma Fixor Holdingu möödunud aasta majandusaasta aruanne näitas, et ettevõte on soetanud 2,6 miljoni krooni eest kinnisvara. Avalikkus teab vaid 500 000kroonise maja soetamisest Keila-Joa endises valitsussuvilate piirkonnas. Ka kinnistusregister näitab seda objekti Fixor Holdingu ainukese kinnisvarana, mistõttu tekkisid arutlused, et kui majandusministri firma ei võtaks bilansis kinnisvara arvele soetushinnaga, siis oleks tegemist seaduse rikkumisega. Seda väidet püüdsid toetada Res Publica liikmed Edgar Savisaarele eile Riigikogu infotunnis esitatud küsimustega. Samuti on Res Publica jaganud ajakirjandusele materjale enda tõlgendusega majandusministri firma bilansist, kuid see tõlgendus on meelevaldne.

Fixor Holdingu 2004. aasta aruannet lugedes saab selgeks, et firma on võtnud eelmisel aastal 2,6 miljonit krooni ja ostnud selle raha eest kinnisvara. Ostetud kinnisvara ei pea tingimata kajastuma kinnistusregistris, näiteks juhul kui vara on liisitud, sellisel juhul on firma vaid vara kasutaja.

Kui raamatupidamises võetaks 500 000 krooni maksnud objekt arvele 2,6 miljoni krooni eest, tekib kasumi reale juurde 2,1 miljonit krooni, mida antud juhul pole tekkinud.

Hetkel kuum