• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Henriku Liivimaa kroonika

  ?Henriku Liivimaa kroonika? käsitleb eestlaste, liivlaste ja latgalite ristiusustamist ja võõrvõimudele alistumist 12. sajandi lõpust kuni 1227. aastani, olles selle ajajärgu Eesti ja Läti ajaloo tähtsaim allikas.
  See raamat annab aimu, milline oli meie maa ja rahvas, kuidas noil kaugetel aegadel elati, kui raske ja julm oli muistne vabadusvõitlus, kus eesmärgi saavutamise nimel ei taganetud mitte millestki. Faktiderohket, kuid oma olemuselt tendentslikku misjonikroonikat peavad ajaloolased valdavalt usaldusväärseks.
  Henriku kroonika originaalkäsikiri pole säilinud, 1862. aastal avastati Varssavis Zamoyskite raamatukogus selle kroonika vanim käsikiri, XIV sajandist pärinev pärgamentmanuskript, niinimetatud ?Codex Zamoscianus?, mis on võetud edasiste väljaannete põhialuseks. Eesti keeles hakati möödunud sajandil kroonika autorit nimetama Läti Henrikuks ja tema tööd Läti Henriku kroonikaks. Mõned ajaloolased peavad neid nimekujusid kõige õigemaks. Et aga täpne tõlkevaste ?Henrik lätlaste seast? oleks liiga kohmakas ning nimi Läti Henrik võiks jätta mulje läti päritolu hüpoteesi toetamisest, on raamat saanud pealkirja ?Henriku Liivimaa kroonika?, selgitab sissejuhatuses ajaloolane Enn Tarvel.
  Autor: Tiina Kolk
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Swedbank tõstis Šiauliai Panga aktsia hinnasihti Tõusuruumi nähakse 34%
Swedbanki hinnangul on Šiauliai Panka toetamas tugev taustsüsteem ning tulemuste paranemine, mille tõttu tõsteti ka aktsia hinnasihti. Praeguselt tasemelt nähakse aktsiale 33,7 protsenti tõusuruumi.
Swedbanki hinnangul on Šiauliai Panka toetamas tugev taustsüsteem ning tulemuste paranemine, mille tõttu tõsteti ka aktsia hinnasihti. Praeguselt tasemelt nähakse aktsiale 33,7 protsenti tõusuruumi.
Meediafirmade TOPi võitja Ekspress Meedia: nii tugev taastumine oli meilegi üllatus
Eriolukord kogu maailmas pani inimesed usaldusväärset meediat lugema, 2020. aastal kasvas Ekspress Meedia digitellijate arv 55%, mis on kõigi aegade rekordkasv. 2021. aastal on trend on sama tugev olnud.
Eriolukord kogu maailmas pani inimesed usaldusväärset meediat lugema, 2020. aastal kasvas Ekspress Meedia digitellijate arv 55%, mis on kõigi aegade rekordkasv. 2021. aastal on trend on sama tugev olnud.
Trükitööstuse TOPi III koht: rahatrüki masinad vuravad hoolega
Hetkel majanduse jahtumist väga ei ennusta, rahatrüki masinad vuravad hoolega ja kindlasti sealt osa läheb tarbimisse, mis omakorda peaks meile ka tulevikus tööd andma, ütles tekstiilist kaelapaelu ning siidist etikette ja kartongist tootesilte valmistava Jospel OÜ tegevjuht Juha Lõmps.
Hetkel majanduse jahtumist väga ei ennusta, rahatrüki masinad vuravad hoolega ja kindlasti sealt osa läheb tarbimisse, mis omakorda peaks meile ka tulevikus tööd andma, ütles tekstiilist kaelapaelu ning siidist etikette ja kartongist tootesilte valmistava Jospel OÜ tegevjuht Juha Lõmps.