Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Seadus vähendab põlevkivivaldade tulu

  Keskkonnaministeeriumis valminud eelnõu kohaselt hakkab maavarade kaevandamisõiguse tasudest kohaliku omavalitsuse eelarvesse laekuma senise 70 protsendi asemel 50 protsenti. Samas näeb seaduseelnõu ette enamikule maavaradele umbes kahekordse kaevandustasu tõusu. Konkreetsed maavarade kaevandamisõiguse tasu määrad kehtestab valitsus pärast seaduse vastuvõtmist. Eelnõu kohaselt peaks seadus, mille esimene lugemine Riigikogus oli 12. oktoobril, hakkama kehtima alates järgmise aasta 1. jaanuarist.
  Kõige enam puudutab kavandatav seadus Ida-Virumaal asuvaid nõndanimetatud põlevkivivaldasid, mille tulubaas põhineb kaevandamistasudel ja mis riigi tasandusfondist raha ei saa. Vaivara vallavanema Veikko Luhalaidi kinnitusel ei oska nad valla eelarvet lõplikult paika panna, sest puuduvad arvutused ja analüüsid, kuidas uued maksemäärad võivad kohaliku omavalitsuse tulubaasi mõjutada.
  ?Selge on see, et kui kaevandamistasu määrad tõusevad, hakkavad kaevandjad oma kulusid optimeerima,? rääkis Luhalaid. ?Nad kas vähendavad tootmist ja seetõttu laekub kohaliku omavalitsuse eelarvesse vähem raha või koondavad töötajaid ja töötute sotsiaalsed garantiid langevad omavalitsuse kaela.?
  Eesti Maaomavalitsuste Liidu rahandusnõuniku Märt Molli sõnul ei kaasatud neid keskkonnatasude seaduse eelnõu väljatöötamisse ega kooskõlastamisringi. ?Kui riik teeb muudatusi seaduses, mis mõjutab kohalike omavalitsuste tulubaasi, peaks ikka läbi rääkima ka omavalitsustega,? lausus Moll.
  Riigikogu keskkonnakomisjoni nõuniku Endel Koljati sõnul tuleb keskkonnatasude seaduse eelnõu Riigikogus teisele lugemisele ilmselt 23. novembril ja mingid muudatused tehakse sinna kindlasti.
  ASi Eesti Põlevkivi avalike suhete juht Raivo Lott ütles, et kui seaduseelnõu praegusel kujul vastu võetakse, peaks Eesti Põlevkivi järgmisel aastal maksma kaevandamisõiguse tasusid umbes 300 miljonit krooni ehk praegusest kolm korda enam. ?Me pole sellist tõusu eelarves arvestanud,? seletas Lott. ?Ettevõttes arutatakse pingsalt, mille arvel võimalik tekkiv eelarveauk kinni nõeluda.?
  Kaevandamisõiguse tasu määra tõus pärsib firma konkurentsivõimet välisturul, kinnitas Läänemaal Hanila vallas dolomiiti kaevandava ASi Nordkalk tegevdirektor Andres Rammul.
  Rammuli andmeil tasuvad nad tänavu riigile dolomiidi kaevandamise eest umbes 3,3 miljonit krooni ja uue seaduse jõustumisel peaksid hakkama maksma aastas umbes 7 miljonit krooni. ?Meiesuguse käibega firma jaoks on see suur rahaline löök,? lausus Rammul. ?Me poleks siis enam konkurentsivõimelised välisturul.?
  Nordkalk ekspordib 98,5 protsenti kaevandatud dolomiidist, peamiselt Saksamaale. ?Saksamaal on kaevandamistasu määr kümme protsenti dolomiidi müügihinnast,? selgitas Rammul ja lisas, et praegune Eestis kehtiv kaevandamistasu on juba 11 protsenti müügihinnast.
  Rammul ei välista, et tootmise ebamajanduslikuks muutumise korral võivad nad Hanila vallas asuva karjääri ka sulgeda ja tööta jääb 32 kohalikku inimest.
  Soome kapitalile kuuluv Nord­kalk kaevandab Eestis ka tehnoloogilist lubjakivi, mille kaevandamistasud samuti tõusevad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Henn Sarv: mõttetu hinnaga elektrit ei pea ostma
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
USA aktsiaturg langes peale viiepäevast tõusu
USA aktsiaturg tuli kolmapäeval allapoole, kui jaekaubanduskett Target näitas kasumi kukkumist ning Föderaalreservi juulikuu istungi protokoll kinnitas varasemat teadmist, et intresse tõstetakse seni, kuni inflatsioon on allapoole tulnud.
USA aktsiaturg tuli kolmapäeval allapoole, kui jaekaubanduskett Target näitas kasumi kukkumist ning Föderaalreservi juulikuu istungi protokoll kinnitas varasemat teadmist, et intresse tõstetakse seni, kuni inflatsioon on allapoole tulnud.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Väikepruulijad pettusid valitsuses: see on näkku sülitamine
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Elektrilevi saab 8 miljonit elektri mikrotootjate võrku ühendamiseks
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.