ÄP fototoimetus • 27. november 2005 kell 22:00

Hanschmidti salaja makstud preemiad tõid Ühispangale 17 miljonit kahju

Aastatel 1999?2002 andis Ühispank oma juhtivtöötajatele OÜ Dilencia kaudu preemiatena aktsiaoptsioone, mis tõid pankuritele kokku 30 miljonit krooni tulu. Sellest kümme miljonit teenis Hanschmidt ja seitse miljonit Ühispanga (EÜP) asepresident Lembit Kitter. Ülejäänud raha jagunes teiste panga juhtkonna liikmete vahel.

Tehinguid uurinud maksuamet leidis, et tegemist on töötajatele antud erisoodustusega, millelt tuleb maksta 11 miljonit krooni tulu- ja sotsiaalmaksu ja millele lisandus viivistena kuus miljonit krooni.

Maksuametit kohtus esindanud juriidilise osakonna juhataja Maret Amburi sõnul andis pank optsioone varifirma kaudu tõenäoliselt selleks, et varjata neid avalikkuse eest ning et maksude tasumisest kõrvale hiilida.

Ühispank vaidlustas maksuameti otsuse, kuid halduskohus jättis Ühispanga kaebuse rahuldamata.

?Praegusel juhul oli optsiooni saajatele (EÜP juhtivtöötajad) tagatud isikliku kasu saamine,? põhjendas Tallinna halduskohtu kohtunik Kristina Maimann.

Autor: ÄP

Hetkel kuum