Liis Kängsepp • 4. detsember 2005 kell 22:00

Vanast kaltsust sünnib trenditoode

?Maailmas on juba niigi palju asju ja miks me peame kogu aeg uusi juurde tegema, kui saab vanu ära kasutada,? selgitab Globe Hope?i asutaja Seija Lukkala, kes tekstiilitööstuses sees juba paarkümmend aastat. ?Mõtlesin, et saan midagi ökoloogiliselt kasulikku teha, püsides samal ajal oma alal.?

Nii sündiski uus rõivabränd Globe Hope, millele Soome president Tarja Halonen andis eelmisel nädalal INNOSUOMI autasu, tunnustamaks ettevõtte innovaatilisust ja keskkonnasõbralikku äriideed.

Nimelt õmbleb Globe Hope kogu oma rõivakollektsiooni vanadest riietest, käterättidest, voodikatetest, kardinatest või millest iganes. ?Materjal on meie mõistes kalts,? ütleb OÜ Kaldarud tootmiskorraldaja Tuulike Tui, kelle silma all valmibki umbes 70% Globe Hope?i riietest. ?Meie inimesed seda kaltsu ei ostaks, liiga vähe aega on Nõukogude Liidust pääsemisest, kus kõike tuli mitu korda kasutada.?

Nii on kõigil Globe Hope?i märki kandvatel riideesemetel rääkida oma lugu eelmisest elust. Näiteks sel sügisel õmmeldi Tallinnas vanadest Soome sõjaväe lumemantlitest seelikuid ja jakke. Pükse tehti vanadest froteerätikutest, seelikuteks said ka kuhugi lattu vedelema jäänud uued öösärgid. Kotte on tehtud NATO magamiskottidest ja vöösid meestelipsudest.

Lukkala jaoks ongi kõige lahedamad asjad need, kus algne materjal muutub tundmatuseni. ?Näiteks müüsid väga hästi kummikusäärtest tehtud kotid,? ütleb ta. ?Kummikud olid ikka uued, aga kasutuskõlbmatud.?

OÜ-le Kaldarud on Globe Hope paras peamurdmine. Tui sõnul töötajad teinekord isegi kiruvad Globe Hope?i tellimusi, sest kasutatud materjalidest uue tegemine on vaevarikkam kui lihtsalt käärid kangasse lüüa ja uus asi õmmelda.

Hetkel kuum