• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vanast kaltsust sünnib trenditoode

  ?Maailmas on juba niigi palju asju ja miks me peame kogu aeg uusi juurde tegema, kui saab vanu ära kasutada,? selgitab Globe Hope?i asutaja Seija Lukkala, kes tekstiilitööstuses sees juba paarkümmend aastat. ?Mõtlesin, et saan midagi ökoloogiliselt kasulikku teha, püsides samal ajal oma alal.?
  Nii sündiski uus rõivabränd Globe Hope, millele Soome president Tarja Halonen andis eelmisel nädalal INNOSUOMI autasu, tunnustamaks ettevõtte innovaatilisust ja keskkonnasõbralikku äriideed.
  Nimelt õmbleb Globe Hope kogu oma rõivakollektsiooni vanadest riietest, käterättidest, voodikatetest, kardinatest või millest iganes. ?Materjal on meie mõistes kalts,? ütleb OÜ Kaldarud tootmiskorraldaja Tuulike Tui, kelle silma all valmibki umbes 70% Globe Hope?i riietest. ?Meie inimesed seda kaltsu ei ostaks, liiga vähe aega on Nõukogude Liidust pääsemisest, kus kõike tuli mitu korda kasutada.?
  Nii on kõigil Globe Hope?i märki kandvatel riideesemetel rääkida oma lugu eelmisest elust. Näiteks sel sügisel õmmeldi Tallinnas vanadest Soome sõjaväe lumemantlitest seelikuid ja jakke. Pükse tehti vanadest froteerätikutest, seelikuteks said ka kuhugi lattu vedelema jäänud uued öösärgid. Kotte on tehtud NATO magamiskottidest ja vöösid meestelipsudest.
  Lukkala jaoks ongi kõige lahedamad asjad need, kus algne materjal muutub tundmatuseni. ?Näiteks müüsid väga hästi kummikusäärtest tehtud kotid,? ütleb ta. ?Kummikud olid ikka uued, aga kasutuskõlbmatud.?
  OÜ-le Kaldarud on Globe Hope paras peamurdmine. Tui sõnul töötajad teinekord isegi kiruvad Globe Hope?i tellimusi, sest kasutatud materjalidest uue tegemine on vaevarikkam kui lihtsalt käärid kangasse lüüa ja uus asi õmmelda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Tahe Outdoors suurendas kahjumit
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.