Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Majandusinfo avalikuks. Tasuta

  Avalik info partnerite tausta ja tegevuse kohta on ausa ja läbipaistva majanduskeskkonna üks peamiseid tunnuseid. Sellele infole peaks olema kõigil osapooltel maksimaalselt vaba ligipääs. Avalikud registrid ei peaks olema riigile tuluteenimise koht. Tulu sellistest registritest tuleb hoopis aktiivsema majandustegevuse ja parema maksulaekumisega.
  Täna valitseb aga kurioosne olukord, võtame näitena äriregistri kanded. Vastavalt seadusele on äriregistri kanded avalikud ning igaühel on õigus tutvuda registrikartoteegi ja äritoimikuga ning vajadusel võtta seal olevatest dokumentidest ka ärakirju. Tegelikkus on selline, et kui inimene läheb äriregistrisse kohale ja kulutab seal paratamatult ametnike kallist tööaega, siis saab ta teda huvitava ettevõtte toimikuga tutvuda tasuta. Samas tehes analoogilise päringu interneti kaudu, kus ta mingeid olulisi lisakulusid ei tekita, peab ta maksma iga päringu eest. Ajal, kus Eesti igal võimalikul juhul reklaamib end e-riigina, on see enam kui kummaline. Selline süsteem on eriti koormav väikeettevõtjatele, kellele taustauuringud on muudetud põhjendamatult kulukaks.
  Res Publica fraktsioon on seetõttu esitanud Riigikogule seaduseelnõu, millega kaotatakse tasu äriregistri, kinnistusraamatu, samuti mittetulundusühingute ja sihtasutuste registri ning kommertspandiregistri andmetega interneti teel tutvumise eest.
  Sellel eelnõul saab olla kaks vastuväidet. Esiteks, väheneks riigieelarve tulu ca 16 mln kr võrra aastas. See argument on ligi 8miljardilise eelarvekasvu taustal nõrk. Asi on põhimõttes ? avalikele registritele ligipääs peabki olema tasuta, selline info ei tohi ka olla rahakate privileeg.
  Teise argumendina võidakse välja tuua tasude kaotamisele järgnevat päringute laviini. Kui see peaks tõesti tõeks osutuma, siis näitab see eelkõige, et infot on vaja palju suuremale hulgale inimestele, kui need, kes täna seda infot olid valmis ostma suhteliselt kõrge hinna eest. Võimalik, et registripidajad peavad ostma täiendavat internetivõimsust.
  Usume, et Eesti ärikeskkond paraneb veelgi ning Eestisse tekib uusi ja paremaid töökohti. Suured asjad algavad teinekord päris pisikeste takistuste eemaldamisest. Loodame, et koalitsioon tuleb ettepanekuga kaasa. Eesti eelis on ikka olnud soodne ärikeskkond ja madal maksukoormus, mis on osutunud edukaks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Henn Sarv: mõttetu hinnaga elektrit ei pea ostma
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
USA nafta laovarude vähenemine kergitas nafta hinda
Kui nafta hind oli kolmapäeval esialgu langenud viimase kuue kuu madalaimale tasemele, siis USA oodatust madalamad nafta laovaru numbrid lükkasid nafta hinna ülespoole, vahendab Reuters.
Kui nafta hind oli kolmapäeval esialgu langenud viimase kuue kuu madalaimale tasemele, siis USA oodatust madalamad nafta laovaru numbrid lükkasid nafta hinna ülespoole, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Raadiohommikus: ministri juhtimispõhimõtetest ja laenamisest
Fazer katsetab kakaorakkude kasvatamist bioreaktorites
Soome magusatootja Fazer uurib, kas rakupõhine põllumajandus võiks võimaldada kakao kasvatamist šokolaadi toorainena.
Soome magusatootja Fazer uurib, kas rakupõhine põllumajandus võiks võimaldada kakao kasvatamist šokolaadi toorainena.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.