Tõnis Oja • 13. detsember 2005 kell 22:00

Väikeaktsionärid tulid turule

Kahel esimesel päeval üliaktiivse Tallinki aktsia kauplemishoog rauges eile üsna tublisti, aktsia hind langes 0,38 protsendi võrra 81,83 kroonini.

Ehkki tehinguid oli veidi rohkem kui poole võrra vähem kui esmaspäeval, oli 34,6 miljoni krooni suurune aktsiakäive kaheksa korda esmaspäevasest väiksem, mis on märk selle kohta, et kauplema hakkasid väikeaktsionärid. Seda kinnitab ka tehingute suurus. Tehingud suurusega mõnikümmend aktsiat olid üsna tavalised ning mõne käigus vahetas omanikku vaid kümmekond väärtpaberit.

Eilne Äripäev kirjutas, et Hansabank Marketsi sõnul on müüjateks peamiselt välismaised fondid, kes said Tallinki aktsiate omanikuks varem. 1. detsembri seisuga oli taolisi aktsionäre 21, nende käes oli 37,4 protsenti Tallinki aktsiatest ehk 38,2 miljonit aktsiat. Arvestades, et osaliselt müüsid välisomanikud aktsiaid ka emissiooni käigus, võib arvata, et endiste välisfondide kätte jäi umbes 25 miljonit aktsiat. Seega, pea kolmandik välisfondide käes olevatest aktsiatest on juba müüdud.

Aga kuna on väheusutav, et need välisfondid kõik oma Tallinki positsioonid ära likvideerivad, siis võib arvata, et aktsia müügilaine hakkab vaibuma. Tundub, et paanikat esialgu siiski näha ei ole ning tänu likviidsusele absorbeeritakse väike müügisurve kergesti.

Ülejäänud turg liikus erisuunaliselt. Enam kui miljoni krooni suuruse käibe said lisaks Tallinki aktsiale Tallinna Vesi, Eesti Telekom, Starman ja Harju Elekter. Neist viimase hind kerkis 1,23 protsendi võrra 64,62 kroonini. ASi Tallinna Vesi 15 miljoni kroonise käibega võib samuti rahule jääda. Aktsia hind langes 0,07 protsendi võrra 210,76 kroonile.

Põhinimekirja suurim tõusja oli aga Tallinna Kaubamaja aktsia, mis kallines 2,07 protsenti. Aktsia käive oli alla 200 tuhande krooni.

Põhinimekirja suurim langeja oli 0,78 protsendiga Starmani aktsia, mille hind sulgus 59,46 kroonil.

Hetkel kuum