Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ajalehetoimetustel on huvide konfliktile erinevad lahendused

  Kui ajakirjanik kirjutab loo firmast, mille aktsionär ta ise on, siis kerkib üles loo sõltumatuse küsimus. Eesti ajakirjanduseetika koodeksis on kirjas: ?Ajakirjanik, kes edastab rahandus- ja majandusalast informatsiooni, ei tohi seda levitada eraviisiliselt ega kasutada isiklikes huvides.?
  Eesti Päevaleht on seda sätet kõige kardinaalsemalt käsitlenud. Nimelt kehtib seal kirjutamata reegel, et börsifirmadest, mille aktsiaid ajakirjanik omab, ta lihtsalt ei kirjuta.
  Eesti Päevalehe vastutav väljaandja Aavo Kokk, kes ise Tallinki aktsiaid ostis, on otsustanud nüüd reegli igaks juhuks ka kirjalikult kehtestada. ?Kui ajakirjanikud on investorid, siis võib huvide konflikt suvalisel hetkel lahvatada,? sõnas Kokk.
  Tema teada keegi seda veel rikkunud ei ole. Kokk ütles, et tema juhtimispraktika on selline, et esimesel korral saab ajakirjanik hoiatuse, kuna asi võis juhtuda kogemata. ?Kui see aga kordub, on tegemist rumaluse või pahatahtlikkusega.?
  Postimehe majandustoimetuse töötajad peavad informeerima oma aktsiaosalustest otsest juhti, kes siis jälgib ja püüab ära hoida huvide konflikti tekkimise võimalust.
  Postimehe peatoimetaja asetäitja Aivar Reinapi sõnul tuleb erapooliku loo kirjutamine kergesti välja. ?Eks aktsionäriks olemine paneb ajakirjanikule suurema vastutuse loo kirjutamisel, sest aktsiaraamatud on avalikud ning ebaadekvaatne kirjutis paistab kohe turuosalistele silma,? lausus Reinap. ?See võib põhjustada nii börsi reaktsiooni kui ka probleeme töökohal.?
  Tallinki aktsiaid omava Postimehe ajakirjaniku Priit Pulleritsu lahendus on lihtne: ?Kui Tallinki teema peaks mulle ette tulema, siis ütlen toimetajale, et mina ei saa kirjutada, olen osanik. Ja probleem ongi lahendatud.?
  See-eest Sulev Vedler Ekspressist leiab, et mõnesaja aktsia omamine tema erapooletust Tallinki suhtes ei vähenda.
  ?Kui kurss mõne krooni võrra ühele või teisele poole kõigub, pole mul eriti võita ega kaotada. Hoopis suuremas sõltuvuses olen asutusest, kust sain eluasemelaenu, õppelaenu ja autoliisingu,? lausus Vedler.
  Pärast aktsiaostu pole ta Tallinkist lugusid kirjutanud. ?Seega hetkel ei näe ma mingit huvide konflikti Tallinki, enda ja Ekspressi lugejate huvide vahel,? lausus Vedler.
  ?Minu nägemus ütleb, et kui majandusajakirjaniku saaks ära osta 10 000 või 20 000 krooniga, lendab ta ikka väga madalalt,? nentis Vedler. ?Eriti kui tema lood võivad mõjutada otsuseid, kus mängus on 10 miljonit krooni. Või 100 miljonit...?
  Äripäev näeb meeleldi, et ajakirjanikud investeerivad finantsturgudele, soetades börsifirmade aktsiaid või fondide osakuid. See sunnib ajakirjanikku huvi tundma finantsturul toimuva vastu.
  Samas kehtib Äripäevas reegel, et ajakirjanikud teatavad aktsiaostudest oma toimetuse juhile. Kui ajakirjanik kirjutab loo või arvamuse börsifirmast, mille aktsiaid ta omab, mainib ta seda artikli lõpus. Samuti on toimetuse liikmetel keelatud osta aktsiaid enne hinnatundliku uudise või artikli avaldamist, kas lehes või Äripäeva online-väljaandes.
  ?On oluline, et ajakirjanike huvid oleksid väga selgelt deklareeritud toimetuse siseselt, mis enamikul juhtudel välistab ka huvide konflikti,? lausus Äripäeva peatoimetaja Igor Rõtov.
  ?Juhul kui selline kahtlus võib tekkida, tuleb ajakirjanikul artiklis aktsiate omamine ära märkida. Kriitilistes olukordades, kus artiklil võib olla aktsia hinnale otsene mõju, tuleb delegeerida loo kirjutamine mõnele kolleegile.?
  Autor: Lauri Matsulevit?
 • Hetkel kuum
Sirle Truuts: loome ettevõtjatele neljanda pensionisamba
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Nasdaq 100 kannatas kuu suurima languse käes
USA indeksid taandusid esmaspäeval tehnoloogia sektori languse tõttu. Investorid muutusid sündmusterohke nädala eel ettevaatlikumaks, mis hõlmab Föderaalreservi intressimäära otsust, ettevõtete tuluaruandeid ja töökohtade andmeid.
USA indeksid taandusid esmaspäeval tehnoloogia sektori languse tõttu. Investorid muutusid sündmusterohke nädala eel ettevaatlikumaks, mis hõlmab Föderaalreservi intressimäära otsust, ettevõtete tuluaruandeid ja töökohtade andmeid.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Soome tarbijad said kulutusteks veidi julgust juurde
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.

Olulisemad uudised

Raadiohommikus: milline valimisloosung on kõige helisevam?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.