Romet Kreek • 22. detsember 2005 kell 22:00

Milleks mitu krediitkaarti?

Paljudel on rahakoti vahel mõne panga poolt välja antud rahvusvaheline krediitkaart (Visa või Euro/Mastercard). Neid on mugav kasutada välismaal reisides või ka igapäevaseid sisseoste tehes. Põhimõtteliselt ajaks Eestis oste tehes asja ära ka deebetkaart, kuid ma ei salli PIN-koodi sisestamist kaupluses. See muidugi eeldab raha olemasolu kontol. Enne, kui minna rabama pakutavat krediitkaarti, tuleb teha selgeks, mis see maksma läheb ? väljastustasu, igakuine kaarditasu, intressimäär või kauba kallinemine.

Krediitkaart võib olla sõber, kuigi tavaliselt kipub ta muutuma vaenlaseks. Senikaua, kuni intressivabaks maksetähtajaks maksta alati ära kogu laenujääk, pole probleeme ? tegu on mugava maksevahendiga. Kui aga maksta ära vaid minimaalne nõutav summa, olgu siis tegu panga- või poe-tankla krediitkaardiga, hakkab võlg kuhjuma ja see pole rahakotile enam tervislik. Eriti hulluks läheb asi siis, kui satutakse täieliku sõltuvusse kaardist, ilma selleta ei saagi enam sisseoste teha. Halvim lugu on see, kui ei jõua enam tasuda isegi miinimumsummat ? siis on põhjust oodata raha sissenõudmist.

Tegin ka endale lisaks panga krediitkaardile Stockmanni krediitkaardi. Kuna mul on kogu aeg vajalik summa raha pangas, saan kontol oleva raha näiteks hoiustada kuuks ajaks, kui teha sisseostud kuu alguses, kulutamata selleks raha. Hoiuseintressid pole just märkimisväärsed, kuid ajad võivad muutuda. Miks jätta kasutamata tasuta raha?

Kes soovivad osta võlgu püsitarbekaupu, võiksid enne poekrediitkaardi võtmist võrrelda tingimusi (eriti intressi ja tagasimaksegraafiku pikkust) pankade poolt pakutavate järelmaksude ja liisingutega. Põhimõtteliselt võiks sellisel juhul võtta eesmärgiks, et võlgu jäädes ostetaks asju, mis kestavad kauem, kui laenu kestvus.

Alternatiiviks on säästmine, kus tuleb arvestada inflatsiooni negatiivse mõjuga, mis sööb raha ostujõudu. Samas võivad mitmesugused elektroonikakaubad sootuks odavneda, kuna turule tuleb uusi mudeleid ja konkurents on karm. Säästmine nõuab distsipliini, mis on tänapäeva paindlikus maailmas haruldane.

Hetkel kuum