Võluvad geomeetrilised vormimängud Kunstihoone galeriis

Tiina Kolk 20. jaanuar 2006, 00:00

Kunstihoone galeriis avatud väljapanek “Graafika” annab ülevaate kunstnik Avo Keerendi viimase aasta loomingust (lisatud on ka mõned 2002.–2004. aastast pärinevad tööd) ning tõestab ilmekalt, et meie graafika grand old man on endiselt tippvormis.

Avo Keerendi viimaste aastate värvilised kõrgtrükid on tehniliselt perfektsed ning ta kasutab siiani järjekindlalt seeria põhimõtet.

“Kunstniku visioone, tunge ja labürinte võib vaadata kui esteetiliselt nauditavaid dekoratiivseid värvi- ja vormilahendusi, aga neid võib tõlgendada ka kui kunstniku vaimu- või hingeseisundeid, kummaliselt pinges valge (tühja) ruumi ning erksate (punaste, lillade, kollaste) pindade võitlusena,” kommenteerib näituse kuraator Reet Varblane.

18. detsembril 2005 oma 85. sünnipäeva tähistanud Avo Keerend on silmapaistvamaid eesti graafikuid. Ta on viljelenud vabagraafikat, raamatuillustratsiooni ja eksliibrist.

“Oma loomingus on ta kaasa teinud ajaloo kulgemise, kunstistiilide ja -maitsete muuUtumise, kuid vaatamata mõjutustele on ta suutnud selles muutumises ennast maksma panna, tõlgendades omakorda seda, mis kunstis on toimunud. Alates eesti graafika kuldajast, 1960ndate lõpust – 1970ndatest on Avo Keerend kehtestanud ennast eksperimentaatorina: tema jaoks on kõige olulisem olnud (ja on seda siiani) sõltumatu puhas vorm või õigemini vormi ja värvi, kunstniku loodud ruumi täpne kooskõla,” märgib Reet Varblane.

Avo Keerend kunstiõpingud kulgesid graafika ja maali erialal 1936–1943 Riigi Kunsttööstuskoolis ja Tallinna Kujutava ja Tarbekunsti Koolis ning 1943 Berliinis sõjakirjasaatjate joonistusstuudios, 1946–1949 Tallinna ja Tartu kunstiülikoolis. 1947. aastast Eesti Kunstnike Liidu liige, 2000. aastast auliige.

Alates 1953. aastast on pidevalt esinenud nii kodumaal kui ka rahvusvahelistel näitustel. Kunstniku varasem laad hõlmab figuraalseid kompositsioone, maastiku5anris töid ja natüürmorte. 1980ndatel pöördus Keerend tagasi geomeetrilise abstraktse kunsti juurde, millega ta oli tegelnud 1960ndatel. Värvilistest ruutudest, rombidest ja ringidest kompositsioone on tunnustatud mitmete mainekate näituseauhindadega ja preemiatega.

Esmakordselt Keerendi loominguga tutvujaile pakub näitus kindlasti avastamisrõõmu, graafikahuvilistele aga toredat taaskohtumist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:36
    Otsi:

    Ava täpsem otsing