Tööstusautomaatika liigub järjest universaalsemate lahenduste suunas

Ain Alvela 20. märts 2006, 00:00

Üle-eelmisel nädalavahetusel Tallinnas toimunud tänavusel ainsal kodumaisel inseneritööd ja protsessijuhtimise tehnoloogiat tutvustaval üritusel - Automaatikamessil - sai kinnitust trend, et tööstusautomaatika tootjad keskenduvad üha enam võimalikult universaalsete terviklahenduste juurutamisele, inseneribürood aga peavad muutuma paindlikumaks.

Eesti Süsteemiinseneride Seltsi juhatuse liige Raul Borkmann märgib, et tänapäeval ei erista tööstusautomaatika tootjad enam ülivõimsaid juhtimissüsteeme ning väikesi kontrollereid.

"Kunagised väikesed kontrollerid muutuvad üha võimsamaks, nii et nende põhjal saab juba terveid automaatsüsteeme välja töötada," iseloomustab Borkmann. "Inseneribüroodele aga lisandub järjest rohkem protsessijuhtimise alast tegevust, et klientide vajadusi paindlikumalt rahuldada."

Suund on Borkmanni sõnul võetud sellele, et uute automaatsete tootmisliinide rakendamisel loobutakse järjest kontaktjuhtimisest ning minnakse üle intelligentsetele protsessiliinidele.

TTÜ Automaatikainstituudi doktorant Jürgo Predeni hinnangul ei peaks automaatikaseadmeid kasutav firma panustama automaatikaalasele inseneritööle.

"Näiteks tootmisega tegelevas firmas peavad olema protsessiinsenerid, kes tunnevad tootmisprotsessi, kuid automatiseerimine ning lahenduste väljatöötamine jäägu ikka automaatikafirma ülesandeks," märgib Preden.

Läbipääsude kontrollsüsteemide tootmisega tegeleva OÜ Hardmeier juhatuse esimees Illimar Sööt peab üritust rahulikuks kohaks, kuhu on sobiv kutsuda äripartnereid projekte arutama. "Automaatikamess on ka suurepärane võimalus koolitada müügimehi, sest muidu pole selleks aega," tõdeb Sööt. "Ja siin saame enne suuri messe oma stendi testida."

Tähtsaks peab Illimar Sööt ka missiooni tudengite ees, et neile demonstreerida, mida automaatika vallas uut ja huvitavat maalimas tehakse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:50
    Otsi:

    Ava täpsem otsing