Bildt: Balti riigid saavad euro ilmselt enne Rootsit

Sirje Rank 31. oktoober 2006, 00:00

Rootsis on eurole üleminek päevakorrast maas. "Absoluutselt mingit debatti ei ole. Ütlesin juba enne Rootsi euroreferendumit, kus ma toetasin euroga liitumist, et see küsimus ei tule uuesti üles ei parlamendi selle ega järgmise mandaadi ajal. Ja see on seotud austusega demokraatlike protseduuride vastu. Teema ei tõuse Rootsis uuesti üles enne 2010. aasta parlamendivalimisi ja selleks ajaks võivad Eesti, Läti ja Leedu juba eurotsooni liikmed olla. Siis võib see fakt juba omakorda mõjutada Rootsi otsust," ütles Bildt eile Läänemeremaade arengufoorumil Helsingis.

Bildti sõnul on stabiilne valuuta äärmiselt oluline majanduskasvu jaoks ja stabiilsus on Eestis valuutakomitee näol olemas. Riskid on täna mujal ja probleemid teised - mitmes sektoris on majanduse ülekuumenemise oht. Sellise jooksevkonto defitsiidi juures peavad Eesti eurole ülemineku plaanid olema usaldusväärsed. Liiga pikalt ei tohiks viivitama jääda. "Kuni turud on veendunud, et eurole üleminek toimub mitte väga kauges tulevikus, on kõik korras. Kui aga see väljavaade ohtu satub, on olukord hoopis teine," ütles Bildt.

Arengufoorumil esinenud peaminister Andrus Ansip kordas seisukohta, et odava tööjõu toomine Balti riikidesse ei ole lahendus ning et need sektorid, kus tootmine ei ole kiire palgatõusu tõttu enam otstarbekas, peavad kolima odavamatesse riikidesse. "Kui keevitamine ei tasu ära, siis ei tule keevitada ja tuleb keskenduda sellisele tootmisele, kus lisandväärtus on suurem," ütles Ansip.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing