• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Konkurendi jõuga võtmine tõi Wõrole kohtuasja

  ASi Oskari Lihatööstus 49% aktsiate omaniku ja ettevõtte juhi Aldo Pariku hagi osutus esimeseks, ehkki sama seaduseaukudel põhineva skeemiga saab ihaldusväärseid firmasid üle võtta juba mõnda aega.
  Magusat ostu-müügitehingut võimaldab asjaolu, et aktsiaid saab potentsiaalsele ülevõtjale müüa ka kaasaktsionäride ostueesõigust eirates. Kui ettevõtte põhikirjas sätestatud ostueesõigus on väärtpaberite keskregistrisse kandmata, pole aktsionäridele sellest mingit kasu.
  Üleeilse seisuga polnud ostueesõiguse olemasolust või puudumisest väärtpaberite keskregistrit teavitanud ligikaudu 4320 aktsiaseltsi. Just nii paljude ettevõtete aktsionärid võivad ülevõtmise järel nõuda küll kahjutasu, kuid samas on väga raske kätte saada juba võõrandatud aktsiaid.
  Augusti lõpus ja septembris ostis toonane Oskar LT 49% omanik Ants Jänes kõiki kaasaktsionäre teavitamata väikeomanikelt aktsiad kokku ja müüs kontrollpaki Wõro Kommertsile. Ostulepingus seisis, et aktsiad lähevad ostjale üle lepingu allkirjastamise hetkel.
  Kui teine 49% Oskar LT omanik Aldo Parik tahtis oma ostueesõigust kasutada, selgus, et Jänesel aktsiaid enam pole. Samal ajal püüdis 13 miljoni krooni eest kontrollpaki oma väärtpaberikontole kandnud Wõro Kommerts Oskar LT juhtkonda välja vahetada.
  Kuna Parik aktsiaid ei saanud, pöördus ta mõni nädal tagasi Tartu maakohtusse hagiga, milles nõuab aktsiate ülemineku tühistamist ning enda omandiõiguse tunnustamist. Hagis on kostjateks nii Oskar LT aktsiate müüja Ants Jänes kui ka nende ostja Wõro Kommerts.
  Möödunud nädalal käskis kohus arestida Wõro Kommertsi väärtpaberikontole kantud 11 623 Oskari aktsiat. Lisaks lubas konkurentsiamet Oskar LT üle võtta ainult siis, kui kohus jätab Pariku hagi rahuldamata. Ühtlasi vaeb konkurentsiamet Wõro Kommertsi väärtegu.
  Wõro Kommertsist ei õnnestunud eile kommentaari saada, kuna firma juht Kaido Kaare viibis välismaal.
  Oskar LT endine omanik Ants Jänes ütles eile aktsiamüügi kommentaariks: "Enda asju võin ma müüa, nagu ma tahan." Jänese sõnul ei teinud ta aktsiate müügisoovist juba pikka aega saladust.
  Wõro Kommertsile müümise põhjusena tõi Jänes välja, et ei saanud Parikult ostupakkumist. "Ma ei tea, mis edasi saab," lisas Jänes hagi kohta, "ega kohtu vastu ei saa."
  "Võis ette näha, et ma Wõrot siia investoriks ei taha," rääkis Parik. "Ettevõte on seisus, kus laenud hakkavad panka tagasi jõudma ja müük kasvab iga kuu veerandi võrra. Seetõttu tasub aktsiat hoida."
  Jänese väidete kohta ütles Parik: "Ta on küll öelnud, et on väsinud ega viitsi punnitada, aga seda juttu pole olnud, et ta tõsiselt müüa tahab. Mulle ta kindlasti aktsiaid pakkunud pole."
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.