• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Käes on valede otsuste aeg

  Kool jätab õpilasele väga vähe võimalusi valede valikute tegemiseks. Tüüpülesannetel on tüüpvastused. Mida enam sellise süsteemiga harjuda, seda raskem on edukalt ellu astuda. Nii lastel kui ka lapsevanematel.
  On lausa hirmus, kui paljude küsimustega gümnaasiumilõpetajat pommitatakse: kuhu, miks, mida ja millal. Nagu peaks kõik need vastused valmis olema. 12 aastat pole keegi sinu tegemiste vastu huvi tundnud ja järsku teavad kõik, mis on kõige õigem otsus. Mina tahan aga pärast keskkooli lõppu teha mõnda aega ainult valesid otsuseid.
  Sama palju, kui on erinevaid inimesi, on ka erinevaid peresid. Samas olen rohkem kui tavaliselt märganud, et vanemad ei usu oma võsukestesse ja sisendavad ka neisse ebakindlust. Kui paljudel oleks tegelikkuses potentsiaali minna välismaale õppima, alustada kohe oma firmaga või valida "turvalise" eriala asemel "õige" eriala.
  Kas Eesti ülikool on tõesti ainuõige vastus? Miks arvavad inimesed, et välismaale õppima minek on riskantsem kui kodumaale jäämine? Selge see, et kui rahalised võimalused täielikult puuduvad, jääb reis ära.
  Samas on sageli võimalik otsida sponsoreid, taotleda stipendiumi ja kooli kõrvalt ka töötada. Paljud mu tuttavad tahaksid spetsiaalselt ennast proovile panna ja riskida - kas tuleb välja, kas peab vastu. Kui kõik välismaal viltu läheb, siis sugulased tagasisõidu piletiraha ikka leiavad.
  Risk ja teadmatus ei pruugi alati olla vale valik. Mina tahaks kohe pärast keskkooli lõppu riskida. Ettevaatliku koolisüsteemi loodud turvavõrk vajab katsetamist ning osa katseid lihtsalt peab ebaõnnestuma.
  Ilma ebaõnnestumisteta me ei õpi ja õppimata me ka ei arene.
  Äripäeva lugeja on tõenäoliselt juba riskinud või vähemalt plaanib riskida, aga on palju neid, kes vajaksid julgustust. Millal siis veel teha valesid otsuseid ja hankida ehk ka valusaid (?) kogemusi kui mitte praegu - enne pangalaene ja perekohustusi.
  Autor: Ellen Murula
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Pangajuhid avaldasid kasvuplaani: rahvusvaheline turg, kaubandus ja krüpto
LHV Groupi juhi Madis Toomsalu meelest on panganduse suurim oht see, et keset mustade luikede ajastut unustatakse ära, kuidas teha äri ja edukalt kasvada. Kuigi inflatsioon ja intressitõusud võivad niisamagi pankade aktsiatele hoogu juurde anda, ei saa ilma heade kasvuplaanideta, tõdesid pangajuhid täna investor Toomase konverentsil.
LHV Groupi juhi Madis Toomsalu meelest on panganduse suurim oht see, et keset mustade luikede ajastut unustatakse ära, kuidas teha äri ja edukalt kasvada. Kuigi inflatsioon ja intressitõusud võivad niisamagi pankade aktsiatele hoogu juurde anda, ei saa ilma heade kasvuplaanideta, tõdesid pangajuhid täna investor Toomase konverentsil.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Endised töötajad tahavad firmamatja kätte liikunud vanalinna restoranipidaja pankrotti
Umbes 25 aastat tegutsenud Tallinna vanalinna restorani Kalle Kusta operaatorfirma müüdi veidi üle aasta tagasi firmamatja Raul Pindiga seotud ettevõttele. Endised töötajad nõuavad nüüd ettevõtte pankrotti.
Umbes 25 aastat tegutsenud Tallinna vanalinna restorani Kalle Kusta operaatorfirma müüdi veidi üle aasta tagasi firmamatja Raul Pindiga seotud ettevõttele. Endised töötajad nõuavad nüüd ettevõtte pankrotti.