Rootsi valitsus teatas kuue erastatava firma nimed

Mariliis Pinn 18. detsember 2006, 07:20

Rootsi valitsus andis läinud nädalal teada
esimesed kuus firmat, kus riigi osalus müüki läheb, kuid näiteks Estonian Airi
suurosanikku SASi nimekirjas veel polnud, kirjutas Äripäev.

Kindlad firmad valitsuse müüginimekirjas on Nordea Pank, Põhjala ja Balti börside operaator OMX ning telekommunikatsioonifirma TeliaSonera. Samuti riiklik alkoholimonopol Vin Sprit, kinnisvarafirma Vasakronan ja riiklik eluasemelaenude firma SBAB.

"Me ei arva, et need firmad peaksid olema riigi omanduses," põhjendas tööstusminister Maud Olofsson läinud nädalal koos rahaturuministri Mats Odelliga pressikonverentsil valitsuse erastamiskava.

Rootsi valitsus on lubanud ära müüa ka osaluse Skandinaavia suurimas lennukompaniis SAS, kuid esimese ringi erastamisnimekirjas SASi ei ole. "Mis puutub SASi, siis ei ole mingit poliitilist põhjust, miks seda ettevõtet nimekirjas pole. Firma kohta pole analüüs veel valmis," ütles Odell. Meedias on juba kirjutatud, et mõnedest SASi kontserni osadest võiks huvitatud olla Soome rivaal Finnair. "Need väited on väga spekulatiivsed," ütles Finnairi juht Jukka Hionenen läinud nädalal Tallinnas.

Rootsi valitsus kavandab riigifirmade müügist kolme aastaga tulu 150 miljardit Rootsi krooni (255 mld Eesti krooni). Nimetatud kuues firmas on riigi osaluse väärtus suurem, kuid veel pole selge, kui suure osaluse riik müüb. Erastamisest laekuv raha läheb riigivõla tagasimaksmiseks, mis on praegu 1218 miljardit Rootsi krooni.

Erastamist korraldavad pangad teenivad sellest 3,4-6,8 miljardit Eesti krooni. Üldse on Rootsi valitsusel osalus 57 firmas, mille väärtus on hinnatud ligi 850 miljardile Eesti kroonile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. December 2006, 07:20
Otsi:

Ava täpsem otsing