ÄP fototoimetus • 20. detsember 2006 kell 22:00

ÄP 5 aastat tagasi: Töötuskindlustuse makse võib tõusta

Uuest aastast maksete kogumist alustav töötukassa võib nii töötajat kui ka tööandjat üllatada keset aastat senisest suurema kindlustusraha nõudega, sest seadus lubab maksete määra keset aastat tõsta, mitte kunagi aga alandada. Nii kirjutas Äripäev viis aastat tagasi.

Kuigi valitsus kinnitab töötuskindlustuse seaduse järgi kindlustusmaksete määrad hiljemalt iga aasta detsembriks, on kindlustusraha haldaval Eesti Töötukassal õigus määrasid tõsta näiteks põhjusel, et töötukassa reservkapitalil pole piisavalt vahendeid.

Töötuskindlustuse seaduses on kirjas, et makse määra ei saa tähtaja kulgemise ajal ehk kalendriaasta jooksul vähendada, kuid puudub märge, et seda ei võiks suurendada. On võimalus, et keset kalendriaastat võivad töötaja ja tööandja poolt tehtud kohustuslikud töötuskindlustusmaksed võtta tööandjalt ja töötajalt kahepeale kokku mitte 1,5, vaid näiteks ka kolm protsenti.

Sotsiaalministeeriumi nõunik ja töötukassa nõukogu liige Pille Liimal selgitas, et maksete määr sõltub tööpuuduse ulatusest ja seetõttu võivadki maksemäärad suureneda või väheneda.

Hetkeseis: Töötuskindlustus alustas töövõtjale 1 ja tööandjale 0,5 protsendiga brutopalgast. Aasta keskel pole õnneks makset tõstetud. Selle aasta algul langetati makset töötajale 0,6 ja tööandjale 0,3 protsendile. Aga ka tööpuudus on pea olematu.

Autor: ÄP

Hetkel kuum