Maksuhaldurilt saab küsida eelotsust

Ivo Vanasaun 19. märts 2007, 00:00

Tuleva aasta algusest saab maksumaksja küsida maksuametist oma kavandatava tehingu maksuotsuse kohta eelotsust.

Riigikogu võttis 15. veebruaril vastu maksukorralduse seaduse muudatused, mis alates 2008. aasta algusest lubavad maksumaksjal taotleda oma kavandatavate tehingute maksutagajärgede kohta maksu- ja tolliametilt siduvat eelotsust.

Eesti maksumaastiku jaoks olulise uuenduse eesmärgiks on maksumaksjatele, eeskätt ettevõtjatele tagada senisest suurem õiguskindlus. Eriti tänuväärne on taoline võimalus neile, kes kavandavad suuremahulist tehingut, millega võib kaasneda keskmisest kõrgem maksurisk. Seejuures on konkreetse eelotsuse järgimine maksumaksja jaoks vabatahtlik, kuid maksuhalduri jaoks kohustuslik.

Maksumaksja saab vaidlustada maksuhalduri eelotsuse taotluse läbi vaatamata jätmist, kuid mitte eelotsuse sisulist poolt. See tähendab, et kui maksuhaldur teeb eelotsuse, milles ei nõustu maksumaksja nägemusega kavandatava toimingu maksustamise osas, siis eelotsust iseenesest vaidlustada ei saa.

Seadus näeb ette, et maksu- ja tolliamet avalikustab oma kodulehel kokkuvõtte sellistest eelotsustest, milles kirjeldatud toimingud omavad üldist tähtsust või mille kohta on korduvalt eelotsust küsitud. Seejuures peab maksuhaldur tagama maksusaladuse kaitse ning mitte avalikustama andmeid, mis võimaldaksid tuvastada toiminguga seotud isikuid.

Kahjuks ei hõlma Eesti siduva eelotsuse protseduur siirdehindade temaatikat, täpsemalt seotud isikute vaheliste tehingute hindade õigsuse kinnitamist, mida rahvusvahelises praktikas tuntakse advance pricing agreement'i nime all. Loodetavasti lisandub see võimalus peatselt pärast maksuhalduri esimeste kogemuste omandamist eelotsuste tegemise ja siirdehindade kontrolli valdkonnas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing