Mariliis Pinn • 10. mai 2007 kell 13:22

Rohelised: metsade raiemaht ei tohi kasvada

Praegune Eesti metsaraie maht on roheliste erakonna hinnangul optimaalne, mistõttu ei tohi nende sõnul raiemahte suurendada.

Roheliste hinnangul lähtub raiemaht metsade koosseisust ja keskkonnahoiu eesmärgil seatud piirangutest ning saetööstuse äririskide maandamist.

Statistikaameti esmaspäevase teate kohaselt kasvas Eesti metsaraie maht möödunud aastal 2005. aastaga võrreldes ligi 16 protsenti, moodustades 5,9 miljonit tihumeetrit. Roheliste hinnangul võiks see olla piir.

„Probleem on suuresti selles, et 90ndate teisel poolel investeeriti Eesti saetööstusesse mitu korda rohkem kui jätkusuutlik raie välja kannataks,” lausus erakonna juhatuse liige Toomas Trapido. „Nüüd tõstab Venemaa eksporttolle, vähem palki jõuab Eestisse ja saetööstus soovib omi äririske kodumaist raiemahtu suurendades maandada. Inimlikult on mõistetav, et inimestel on oma rahast kahju, kuid see pole piisav põhjus, et ohverdada terviklikku ökosüsteemi.”

Erakond Eestimaa Rohelised peab ligi 10 aastat tagasi koostatud metsanduse arengukavas soovitatud 12,6 miljoni tihumeetri suurust raiemahtu tänases päevas täiesti ebaadekvaatseks. „See arengukavas välja käidud 12 miljonit tihumeetrit aastas on suure raiemahu soovijate meelisnumber, millele toetudes avaldavad nad survet metsaraie suurendamiseks,” lausus Trapido. Samas on koalitsioon lubanud erametsaomanikele mõistlikus mahus tulumaksuvabalt metsa müüa ning sellest peaks täiesti piisama.

Keskkonnaministeeriumi poolt tellitud metsanduse arengukava analüüsist võime aga lugeda, et viimastel aastatel on okaspuupalgi raiemahud olnud isegi kõrgemad kui arengukava seda ette nägi. Samas on tõdetud, et väheväärtuslikemate puuliikide ning sortimentide osas on tugev alaraie.

Statistikaameti andmetel moodustas mullusest raiemahust 4,2 miljonit tihumeetrit uuendusraie ja 1,5 miljonit tihumeetrit hooldusraie.

Riigimetsas oli raiemaht mullu 2,56 miljonit kuupmeetrit ja erametsades 3,26 miljonit tihumeetrit. Aasta varem olid raiemahud vastavalt 2,3 miljonit ja 2,7 miljonit tihumeetrit.

Hetkel kuum