Tiit Elner • 4. juuni 2007 kell 13:59

Õppelaenundus tekitas USAs korruptsiooni

USA haridusministeerium käis reedel välja seadusemuudatused, mis peaks lõpetama ülikoolitöötajate meelehea võtmise võistlevailt laenupakkujatelt.

Seni on ilmnenud rohkelt juhtumeid, kus krediidiasutus on pakkunud ülikooli ametiisikule näiteks soodushinnaga aktsiaid tasuks selle eest, et too tudengitele laenupakkujat soovitab. Selliseid turundusmeetodeid tahabki muudatus lõpetada, kirjutas laupäevane New York Times.

Uued reeglid nõuavad õppeasutuselt, et igas soovitusnimekirjas peab olema vähemalt kolm eri laenupakkujat. Üheselt keelatakse koolil või selle töötajail laenupakkujailt vastu võtta igasuguseid hüvesid, näiteks ka reise, meelelahutuse, kirjastamiskulude katmist jm. Reeglid kehtivad riiklikult garanteeritud õppelaenu kohta. Ajalehe teatel on USA õppelaenuturu maht 85 miljardit dollarit ehk pea 1000 miljardit krooni.

Vastuvõtmise korral jõustuvad muudatused järgmisel suvel.

Hetkel kuum