13. juuni 2007 kell 5:18

Riigikogulaste puutumatust kärbiti

Riigikogu liikme staatuse seaduse eelnõu jäi eile veelgi õhemaks, kui põhiseaduskomisjon otsustas välja võtta punktid, mis oleks keelanud riigikogu liiget kinni pidada või arestimajja toimetada.

Endiselt jääb aga reguleerimata põhiseaduse vastu käiv riigikogulaste nimetamine riigiettevõtete nõukogudesse, kirjutab Äripäev.

Menetletava eelnõu järgi ei oleks seaduse jõustudes saanud väärtegude puhul riigikogu liikmeid ei kinni pidada ega aresti- või kainestusmajja panna, mille puhul juhtis õiguskantsler Allar Jõks tähelepanu sellele, et kavandatav regulatsioon on vastuolus võrdse kohtlemise põhimõttega. "Vastu tulles õiguskantsleri soovile, arvati ka see eelnõust välja ja kitsendati riigikogulase puutumatust võrreldes eelnõu esialgse tekstiga," ütles riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde.

Eelnõus ei ole sees ka punkti, mis lubaks või keelaks riigikogulastel riigi osalusega äriühingute nõukogudesse kuuluda, seega jääb kehtima praegune kord, mis seda lausa ei välista.

Jõks ootab selgust

Jõksi sõnul on korduvalt juttu olnud, et riigikogu reguleerib selle küsimuse seadusega. "Seetõttu ootan mina seda seadust küll pikisilmi," märkis õiguskantsler, kes juhtis juba nelja aasta eest parlamendi ja avalikkuse tähelepanu sellele, et ministrid ei tohiks nimetada riigikogu liikmeid nõukogudesse, sest see on vastuolus võimude lahususe põhimõttega.

"Fraktsioonide ühine seisukoht oli, et seda tuleks reguleerida eraldi seadusega," selgitas Linde ja lisas, et kõige parem lahendus on luua eraldi õigusakt, mis annab nõukogude liikmete nimetamise õiguse näiteks riigikogu komisjonidele. Eelnõu töörühmas IRLi fraktsiooni esindav Mart Nutt mainis üleeile, et tõenäoliselt võetakse teema uuesti üles sügisel.

Hetkel kuum