12. juuni 2007 kell 5:23

Riigikogulastel tuleb edaspidigi tšekke esitada

Parlamendi põhiseaduskomisjon otsustas eile, et riigikogu liikme staatuse seadusega kehtivat esindustasude korda ei muudeta ning riigikogulastel tuleb ka edaspidi oma kulutuste kohta tšekke esitada.

"Kuluhüvitised jäetakse nimetatud eelnõuga muutmata nii käesoleva kui ka järgmise koosseisu jaoks," ütles töörühmas IRLi fraktsiooni esindanud Mart Nutt Äripäevale, viidates avalikkuse ja ühiskondlike organisatsioonide vastuseisule ning õiguskantsler Allar Jõksi kriitilisele hinnangule.

Rahvaliit võttis tagasi oma muudatusettepaneku maksta saadikutele 20 protsendi ulatuses esinduskulu ja hüvitada riigikogu liikmetele tšekkide alusel 10 protsenti transpordi- ja sidekuludest. Samuti loobusid rohelised muudatusettepanekust maksustada kuluhüvitised teiste maksumaksjatega võrdsetel alustel.

"Kui mingi plaan tekitab vastuseisu, siis on kõige lihtsam kompromiss säilitada vastuseisu mitte tekitanud olukord," ütles roheliste fraktsiooni esimees Marek Strandberg ka poliitikute seas vastakaid seisukohti esile kutsunud kuluhüvitiste kohta.

Põhiseaduskomisjoni aseesimehe, keskerakondlase Evelyn Sepa sõnul on avalikkuse pahameele esile kutsunud kuluhüvitised eelnõu väikseim ja vähima tähtsusega osa. "Samas on pluss see, et valdav osa avalikkusest saab lõpuks aru ja tunnustab fakti, et riigikogu liikme tööga tõesti seonduvad ka kulud, mis tuleb hüvitada. See on suur samm edasi," ütles Sepp.

Täna hommikul on põhiseaduskomisjon taas koos, et arutada eelnõu neid punkte, mille vastuolule põhiseadusega Jõks tähelepanu juhtis.

Nuti sõnul on poliitilised jõud eri arvamusel selles, mismoodi peaks riigikogu liikmete riigiosalusega äriühingute nõukogudesse kuulumise keeld lahendatud olema. "Ilmselt selles küsimuses parlamendis konsensust ei saavutata, nii et selle küsimuse juurde tuleb tõenäoliselt sügisel eraldi seadusemuudatusega tagasi tulla," rääkis Nutt.

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor leidis, et riigikogulaste nõukogudesse kuulumist tuleks kindlasti eraldi käsitleda ja see ei ole sellisel kujul kindlasti käesoleva eelnõu teema.

Hetkel kuum