Mariliis Pinn • 27. juuli 2007 kell 7:39

Börsikommentaar: Aasias korralik kukkumine

Aasia börsidel võeti eeskuju USAst ja otsustati kukkuda.

Kella üheksa paiku oli Taiwani, Lõuna-Korea, India ja Filipiinide börsid kukkunud pea neli protsenti. Kolm protsendi langesid Singapuri ja Austraalia börs. Üle kahe protsendi langesid Jaapan, Indoneesia. Pea kaks protsenti langesid Hongkong, Malaisia, Tai, Uus-Meremaa ja Vietnami börs.

Tundub, et üsna valimatult müüakse finantsvarasid. Kuulsaid carry trade’e (laenu võeti madala intressiga valuutas ja paigutati kõrge tootlusega valuutas varadesse) pannakse kinni – tagajärjeks on likviidsuse kokkukuivamine turgudel ja majandustes. Ahnus on asendunud hirmuga - iseasi, kui kauaks. Inimesed on ahned, investorid nõuavad positiivset varade tootlust.

Kaua see languse ehmatus kestab – ei tea. Sellistel rasketel aegadel peaks olema abi riskide hajutamisest. Paraku võib näha, et kui börsidel valitseb tõus, pole see ühtlane ja lihtne on leida negatiivse korrelatsiooniga varasid, kuid languse ajal astutakse uskumatus üksmeeles ühte sammu.

Eile õhtul näitasid ka Euroopa börsid nakatumist USA „tõvest“, päev lõppes 2-4 protsendise langusega, olenevalt börsidest. Ka täna kardetakse, et Euroopas võtavad börsid avanemisel suuna alla.

Aasias leidus siiski ka mittekukkunud turg - Hiina oli praktiliselt muutmatu.

Samas tuleks võtta korralikke kukkumisi kui soodsat ostuvõimalust, kuid rahvas on ära hirmutatud, miski ei välista, et soodsamad ostukohad on alles ees edasise kukkumise järel.

Hetkel kuum