22. august 2007 kell 8:12

Roolijobude lastest saavad roolijobud

Sõiduradade vahel pendeldamine, roolist tekstisõnumite saatmine ning kihutamine- liiklushuligaanide lapsed panevad kõike seda tähele ning teevad ise tulevikus järele.

USAs küsitleti rohkem üle 2250 juhi ja nende lapse ning selgus, et 80 protsenti 10-18-aastastest jälgis vähemalt pool autos veedetud ajast, kuidas vanem roolis käitub, teatas Reuters.

Viiest vanemast kaks väitsid, et püüavad oma halbu sõidumaneere laste ees varjata, aga pool lastest pani tähele, et vanemad kasutavad sõidu ajal mobiiltelefoni ning 80 protsenti lastest märkas kihutamist.

"Vanemad arvavad, et lapsed kuulavad tagaistmel muusikat ega pane sõitmist tähele, aga juba väikesest peale jälgivad lapsed vanemaid ning vanemad on lastele eeskuju," ütles USA kindlustuskompanii National Mutual Insurance liiklusohutusvaldkonna asepresident Bill Windsor. "Lapsed näevad, kuidas vanemad kihutavad punase tule alt läbi, sõidavad lahtise turvavööga või lobisevad roolis telefoniga. Lapsed räägivad tõtt."

Küsitlusest selgus, et kolmandik vastanud lastest oli tundnud vähemalt kord hirmu seetõttu, kuidas vanemad roolis käituvad.

Üks laps rääkis, kuidas tema vanem endale roolis alkoholi sisse kallab. Hämmastavaim oli aga lapse jutt emast, kes üritas halvasti käitunud last karistada sellega, et kihutas vastassuunavööndis otse veoautole vastu ning lõpetas oma sõidu kraavis.

Liikluskindlustusseltsi esindaja Ann McCartti sõnul kinnitas uuring taas, et lapsed jälgivad tähelepanelikult vanemate sõiduharjumusi ning kujundavad selle järgi arvamuse, milline käitumine on juhile sobiv.

Hetkel kuum