Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Karjäärinõustamine hoiab ära töötaja lahkumise

  Hoolima sellest, kuidas inimesel elus tervikuna läheb, kipub tööroll esimesena löögi alla jääma. Kui lähemalt probleemi uurida, selgub, et võib olla on hoopis lähisuhete rindel midagi lahti.
  Rahuliku eneseanalüüsi ja oma elu tähtsate rollide uurimisega saaks inimene tasakaaluvõtme jälle kätte.
  Seepärast on aeg rääkida karjäärisüsteemidest ja nõustamisest sinna juurde. Pole eriti kasu, kui vaikimisi teatakse, et meil on võimalik areneda, ja kui tahad, mine lihtsalt juhi jutule. Kõik arengu, liikumise, toetuse ja enesetäiendamise võimalused peaksid olema teadvustatud.
  Karjäärinõustamise eesmärk ongi tööressursi taastamine, üldine personaalne areng, suhtlemiskompetentside ja isiksuse areng. Töönõustamise käigus saab rääkida lahti ka probleemsed aspektid kuni organisatoorsete küsimusteni välja. Karjäärist rääkimine rahulolematu töötajaga ei tähenda sugugi, et ta tingimata uut töökohta hakkaks otsima.
  "Kolm-neli aastat tagasi, kui karjäärikoolitustega alustasime, uskusin, et töötajatele peab iga asja eraldi õpetama: alates sellest, kuidas telefonitoru tõsta kuni suhtlemisetiketini välja," meenutas Vestman Kinnisvara personalijuht Arvo Allev.
  Nüüd on ta arvamus muutunud. "Inimese arengu ja karjääriteemade käsitlemise kaudu kogesime, et kõige tähtsam on tegeleda hoopis inimese endaga, mitte õpetada tehnikaid."
  "Paljud asjad on inimeses endas kinni ning seepärast on enesearengukoolitused ja karjäärinõustamine olulised," teadis Allev. Tööandja loob keskkonna ja annab vahendid tööks, hakkama tuleb saada töötajal endal. Seepärast on oluline, et ta tunnetaks oma varjatud potentsiaale, tegeleks enda arenguga, julgeks olla tema ise ning võtaks vastutuse enda arengu eest.
  Praegune Arensburg Boutique Hotel & Spa hotelli perenaine Anu Anja käis karjäärinõustamisel, mille tulemusel tõusis tema enesehinnang ja selginesid eesmärgid. "Karjäärinõustamine julgustas mind kandideerima sellisele ametikohale, mille jaoks ma varem enda arvates piisavalt hea ei olnud," rääkis Anja.
  Praegu töötab ta Arensburg Boutique Hotel & Spas, ühes eksklusiivsemas hotellis Saaremaal. "Seda tänu karjäärinõustamisele, mis avardas mõtteid ja pani mind uskuma, et tegelikult olen ma tark ja andekas ning suudan tunduvalt rohkem, kui seni võimalikuks pidasin," kinnitas Anja.
  Portaali karjaaripold.ee karjäärinõustaja Marju Põllu sõnul tähendab karjääriplaneerimine enda kõigi elurollide kokkusobitamist - töö ja isiklik elu peavad olema tasakaalus. "Aitame inimestel endas selgusele jõuda ja luua pilt oma eesmärkidest ja võimalustest, õpetame ületama raskusi, mis satuvad teele eesmärkide poole liikumisel," rääkis Põld.
  Probleeme, kus just karjäärinõustamine saab kasulikuks osutuda, on mitmeid. Näiteks tihti lepitakse vähemaga, kui tegelikult soovitakse ja võimeline ollakse. Vahel ollakse mingi aspektiga oma töös rahulolematud.
  "Nõustaja juurde pöördutakse ka selleks, et saada lihtsalt enesekindlust ja jõudu edasi minna, näiteks ettevõtte sees mõnda uut ametikohta kaaluda," selgitas Põld. Nõustaja ei tee kliendi eest ühtegi olulist otsust, ta hoidub soovituste andmisest, ei loe moraali ega tiku õpetama. Töö võib toimuda individuaalselt või grupinõustamisena.
  Hea töönõustamine ei pea koosnema ainult vestlusest, vaid võib kätkeda ka palju loovülesandeid. Töötaja jaoks on oluline ennast avada ja seejärel leida viisid, kuidas ta saaks oma tööd kõige paremal moel teha.
  Autor: Tiina Saar
 • Hetkel kuum
Luminori jätkusuutlikkuse juht: rohelisusest saab soodsama laenu argument
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Järvan püüab universaalteenust viimasel hetkel riigikogu ette saada
Lootuses kodu- ja väiketarbijatele elektri universaalteenuse hinda veel 1. aprillist kärpida, püüab ettevõtlusminister seadusemuudatused liita praegu riigikogus töös oleva eelnõuga.
Lootuses kodu- ja väiketarbijatele elektri universaalteenuse hinda veel 1. aprillist kärpida, püüab ettevõtlusminister seadusemuudatused liita praegu riigikogus töös oleva eelnõuga.
USA aktsiad langesid keskpanga järgmiste sammude kartuses
Hirm, et vankumatult seisev tööjõuturg annab Föderaalreservile vabad käed kruvide pingutamisel, saatis USA aktsiaturud täna reedest langust jätkama.
Hirm, et vankumatult seisev tööjõuturg annab Föderaalreservile vabad käed kruvide pingutamisel, saatis USA aktsiaturud täna reedest langust jätkama.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Rüütsalu sookvootidest: naised peaksid end ise üles andma
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Carlsbergi juht loodab Venemaalt kõigepealt lahkuda, aga kunagi naasta
Saku Õlletehase omanik Carlsberg valmistub läbi rääkima alla kümne potentsiaalse ostjaga oma mahuka Venemaa äri üle ja mängu võib tulla ka ettevõtte tagasiostuklausel, kirjutab Taani väljaanne Börsen.
Saku Õlletehase omanik Carlsberg valmistub läbi rääkima alla kümne potentsiaalse ostjaga oma mahuka Venemaa äri üle ja mängu võib tulla ka ettevõtte tagasiostuklausel, kirjutab Taani väljaanne Börsen.

Olulisemad uudised

Operailil läks veduriäri müügiplaan luhta: ostjate huvi osutus kasinaks
Kuigi vedurite ehitus Tapa depoos on üks riigifirma Operaili kolmest ärisuunast, mille omanik soovis maha müüa, ei tekkinud aastase müügiprotsessi jooksul tõsiseltvõetavaid ostuhuvilisi. Seetõttu jätkab Operail Repairs Tapa depoos tööd Operaili koosseisus,
Kuigi vedurite ehitus Tapa depoos on üks riigifirma Operaili kolmest ärisuunast, mille omanik soovis maha müüa, ei tekkinud aastase müügiprotsessi jooksul tõsiseltvõetavaid ostuhuvilisi. Seetõttu jätkab Operail Repairs Tapa depoos tööd Operaili koosseisus,

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.