• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Karjäärinõustamine hoiab ära töötaja lahkumise

  Hoolima sellest, kuidas inimesel elus tervikuna läheb, kipub tööroll esimesena löögi alla jääma. Kui lähemalt probleemi uurida, selgub, et võib olla on hoopis lähisuhete rindel midagi lahti.
  Rahuliku eneseanalüüsi ja oma elu tähtsate rollide uurimisega saaks inimene tasakaaluvõtme jälle kätte.
  Seepärast on aeg rääkida karjäärisüsteemidest ja nõustamisest sinna juurde. Pole eriti kasu, kui vaikimisi teatakse, et meil on võimalik areneda, ja kui tahad, mine lihtsalt juhi jutule. Kõik arengu, liikumise, toetuse ja enesetäiendamise võimalused peaksid olema teadvustatud.
  Karjäärinõustamise eesmärk ongi tööressursi taastamine, üldine personaalne areng, suhtlemiskompetentside ja isiksuse areng. Töönõustamise käigus saab rääkida lahti ka probleemsed aspektid kuni organisatoorsete küsimusteni välja. Karjäärist rääkimine rahulolematu töötajaga ei tähenda sugugi, et ta tingimata uut töökohta hakkaks otsima.
  "Kolm-neli aastat tagasi, kui karjäärikoolitustega alustasime, uskusin, et töötajatele peab iga asja eraldi õpetama: alates sellest, kuidas telefonitoru tõsta kuni suhtlemisetiketini välja," meenutas Vestman Kinnisvara personalijuht Arvo Allev.
  Nüüd on ta arvamus muutunud. "Inimese arengu ja karjääriteemade käsitlemise kaudu kogesime, et kõige tähtsam on tegeleda hoopis inimese endaga, mitte õpetada tehnikaid."
  "Paljud asjad on inimeses endas kinni ning seepärast on enesearengukoolitused ja karjäärinõustamine olulised," teadis Allev. Tööandja loob keskkonna ja annab vahendid tööks, hakkama tuleb saada töötajal endal. Seepärast on oluline, et ta tunnetaks oma varjatud potentsiaale, tegeleks enda arenguga, julgeks olla tema ise ning võtaks vastutuse enda arengu eest.
  Praegune Arensburg Boutique Hotel & Spa hotelli perenaine Anu Anja käis karjäärinõustamisel, mille tulemusel tõusis tema enesehinnang ja selginesid eesmärgid. "Karjäärinõustamine julgustas mind kandideerima sellisele ametikohale, mille jaoks ma varem enda arvates piisavalt hea ei olnud," rääkis Anja.
  Praegu töötab ta Arensburg Boutique Hotel & Spas, ühes eksklusiivsemas hotellis Saaremaal. "Seda tänu karjäärinõustamisele, mis avardas mõtteid ja pani mind uskuma, et tegelikult olen ma tark ja andekas ning suudan tunduvalt rohkem, kui seni võimalikuks pidasin," kinnitas Anja.
  Portaali karjaaripold.ee karjäärinõustaja Marju Põllu sõnul tähendab karjääriplaneerimine enda kõigi elurollide kokkusobitamist - töö ja isiklik elu peavad olema tasakaalus. "Aitame inimestel endas selgusele jõuda ja luua pilt oma eesmärkidest ja võimalustest, õpetame ületama raskusi, mis satuvad teele eesmärkide poole liikumisel," rääkis Põld.
  Probleeme, kus just karjäärinõustamine saab kasulikuks osutuda, on mitmeid. Näiteks tihti lepitakse vähemaga, kui tegelikult soovitakse ja võimeline ollakse. Vahel ollakse mingi aspektiga oma töös rahulolematud.
  "Nõustaja juurde pöördutakse ka selleks, et saada lihtsalt enesekindlust ja jõudu edasi minna, näiteks ettevõtte sees mõnda uut ametikohta kaaluda," selgitas Põld. Nõustaja ei tee kliendi eest ühtegi olulist otsust, ta hoidub soovituste andmisest, ei loe moraali ega tiku õpetama. Töö võib toimuda individuaalselt või grupinõustamisena.
  Hea töönõustamine ei pea koosnema ainult vestlusest, vaid võib kätkeda ka palju loovülesandeid. Töötaja jaoks on oluline ennast avada ja seejärel leida viisid, kuidas ta saaks oma tööd kõige paremal moel teha.
  Autor: Tiina Saar
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Lauri Läänemets: küpse mõtlemisega ärieliit on hõivamas sotside valimisprogrammi
Sotsiaaldemokraadid peavad tõsiselt peeglisse vaatama, kui meie väärtuste eestkõnelejateks on saamas erakonna asemel riigi ärieliit, kirjutab sotside uueks juhiks kandideeriv Lauri Läänemets.
Sotsiaaldemokraadid peavad tõsiselt peeglisse vaatama, kui meie väärtuste eestkõnelejateks on saamas erakonna asemel riigi ärieliit, kirjutab sotside uueks juhiks kandideeriv Lauri Läänemets.
Tark planeerija kasvab miljonäriks
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Foxway neelas konkurendi Taanis
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Valitsus kavandab kaugküttele lisatoetust
Sadadesse miljonitesse eurodesse ulatuva energiahindade toetuspaketiga jäeti unarusse kaugküttega majapidamised, mis moodustavad kodudest poole. Nüüd hakkab valitsus tekkinud vajakajäämist lappima.
Sadadesse miljonitesse eurodesse ulatuva energiahindade toetuspaketiga jäeti unarusse kaugküttega majapidamised, mis moodustavad kodudest poole. Nüüd hakkab valitsus tekkinud vajakajäämist lappima.