Mariliis Pinn • 2. jaanuar 2008 kell 5:23

Gruusia erakorralisi valimisi sõidab vaatlema 20 riigikogu liiget

Täna sõidab 20 riigikogu liiget Gruusiasse, et jälgida 5. jaanuaril toimuvaid presidendivalimisi. Enne valimispäeva osalevad saadikud OSCE vaatlusmissiooni koolitusel, kus tutvustatakse valimisprotseduuri, kohalikke seadusi ning kus astuvad üles ka opositsioonikandidaadid.

Gruusia parlamendirühma aseesimehe Silver Meikari hinnangul näitab riigikogu liikmete suur osalus Gruusia presidendivalimistel Eesti jätkuvat toetust Gruusia püüdlustele demokraatia suunal, teatas riigikogu. „Oranži revolutsiooni ajal 2004. aasta jõululaupäeval vaatles Ukraina valimisi 24 Eesti saadikut,” ütles Meikar. „Nii nagu me oleme toetanud Ukrainat, toetame nüüd Georgiat.”

Parlamendiliikmed vaatlevad valimis erinevates Gruusia piirkondades, s.h. Abhaasia piiri lähedal ja Lõuna-Osseetias. Tuginedes valimiseelsetele analüüsidele on Meikar veendunud, et valimised toimuvad vastavalt rahvusvahelistele nõuetele – ausalt ja vabalt. „Oluline on näidata rahvusvaheliste vaatlejate kohalolekut kõikjal Gruusias,” ütles Silver Meikar, kes sõidab valimisi vaatlema Lõuna-Osseetiasse.

Eelmise aasta novembris toimusid Gruusias opositsiooni massilised meeleavaldused, mis sundisid president Mihhail Saakašvilit kuulutama välja erakorralised presidendivalimised.. Erakorraliste presidendivalimised toimuvad 5. jaanuaril ja nende kulgu jälgib 800 rahvusvahelist vaatlejat.

Hetkel kuum