LHV saavutas kohtuvälise kokkuleppe 3S Holdinguga

09. jaanuar 2008, 16:43

Investeerimisfirma LHV saavutas kohtuvälise
kokkuleppe enda kontrollitava 3S Holdinguga.

LHV andis 3S Holdingu kohtusse, sest ettevõte ei suutnud vastavalt emisioonitingimustele võlakirjadest tulenevaid kohustusi täita.

Lisaks võlakirjade emissiooni korraldamisele paigutasid 2006. aastal LHV pensionifondid 3S Holdingusse (endine ärinimi OÜ Versio Holding) pensionikogujate raha.

Täna teatasid pooled, et jõudsid kohtuvälisele kokkuleppele ja teatasid avaldusest loobumisest. Kui avaldus kohtusse jõuab, lõpetab kohus tsiviilasja ära, teatas kohtu pressiesindaja.

Pooled saavutasid kohtuvälise kokkuleppe, võlausaldaja saadab loobumise pankrotiavaldusest, loobumine ei ole veel saabunud.

3S Holding AS vastu on esitanud kaks võlausaldajat pankrotiavalduse: AS Tavid ja AS Lõhmus, Haavel ja Viisemann. AS Tavid ja 3S Holding AS saavutasid kohtuvälise kokkuleppe juba suvel ja AS Tavid loobus pankrotiavaldusest 05.06.2007.a. Kuna AS Lõhmus, Haavel ja Viisemann ja 3S Holding AS saavutasid kohtuvälise kokkuleppe alles täna, on loobumine vormistamisel.

Eelmise aasta 8. mail esitas LHV Harju maakohtusse avalduse 3S Holding AS pankrotimenetluse algatamiseks. "LHV korraldas 3S Holding AS poolt (endine ärinimi OÜ Versio Holding) 12. augustil 2004.a. emiteeritud võlakirjade esmalevitamist ning täidab vastavalt 3S Holding ASi võlakirjaemissiooni tingimustele ka tagatisagendi ülesandeid, mis seisnevad võlakirjainvestorite huvide kaitsmises, tagatiste realiseerimise korraldamises ning nõuete rahuldamisel võlgniku suhtes. Tulenevalt emissioonitingimuste rikkumisest 3S Holding ASi poolt saabus võlakirjade lunastusmakse tähtaeg oktoobris 2006 ning investorid loovutasid võlakirjad tasuta LHV-le. LHV nõudis 3S Holding AS-lt võlakirjade lunastamist, intresside ja viivise maksmist. Kuna 3S Holding AS võlakirjadest tulenevaid kohustusi täita ei suutnud, esitas LHV 3S Holding AS suhtes pankrotiavalduse,” selgitas LHV-d esindav vandeadvokaat Ain Kalme.

Kalme sõnul kaitseb LHV tagatisagendina 3S Holding AS võlakirjad loovutanud investorite huve. „LHV ei ole seoses 3S Holding AS-ga kahju kannatanud, kuna tegutseb vaid võlakirjaemisiooni tagatisagendina,” kinnitas vandeadvokaat.

3S Holdingu aktsiad on panditud LHV-le, samas LHV üks omanikke Andres Viisemann on varem öelnud, et LHV ei ole firma omanik.

12. august 2004. aastal lasi Versio Holding välja oma võlakirjad - kokku 3592 võlakirja nimiväärtusega 1000 eurot. Emissiooni kogumaht oli seega 3 592 000 eurot. Võlakirjade intressimääraks on 5,69% aastas, lunastustähtaeg 12. august 2007. Võlakirjade müüki vahendas ja korraldas AS Lõhmus, Haavel Viisemann.

Ligi 56 miljoni krooni eest emiteeritud võlakirjadel erilist menu polnud ning LHV oli sunnitud ka ise osa võlakirjadest omandama. Viisemann küll kinnitas, et LHV pole antud juhul investorina tegutsenud, kirjutas Äripäev aasta tagasi.

Versio Holdingu tütarettevõtete tootmismahud küll kasvasid, kuid kehvad majandustulemused ei suutnud kuidagi investorite huvi köita. Seda enam, et võlakirjade emiteerijat kummitas pidevalt negatiivne omakapital ning ettevõte ootas kas omanike uut rahasüsti või siis likvideerimist.

2003. aastal loodud Versio Holdingu asutajad olid omaaegse Forekspanga üks asutaja Ivar Lukk ning pankrotihaldurina tuntud Villu Tragon.
1. jaanuaril 2005. aastal läks Ivar Lukile kuulunud 25% Versio Holdingust pandina ASi Lõhmus, Haavel Viisemann kätte. 2005. aasta 1. oktoobril läheb ka Villu Tragoni osa Versio Holdingus pandina ASile Lõhmus, Haavel Viisemann, kellest saab sellega sisuliselt Versio Holdingu ainuvaldaja läbi esindajakonto. Tragon on hetkel ettevõtte juht, Lukk lahkus firmast eelmise aasta jaanuaris.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. May 2008, 12:39
Otsi:

Ava täpsem otsing