Kauges galaktikas leiti elu tekkeks vajalikke aineid

16. jaanuar 2008, 09:24

Puerto Rico teadlased mõõtsid Arecibo
Observatooriumi raadioteleskoobiga meist umbes 250 miljoni valgusaasta kaugusel
asuva noore galaktika Arp 220 spektrit ja leidsid tõendeid, et seal leidub kaht
ühendit - metanimiini ja vesiniktsüaniidi, kirjutas fyysika.ee Science
Daily vahendusel.

Keeruka kujuga molekulid neelavad ja hajutavad neile langevat valgust eelkõige mingitel spetsiifilistel lainepikkustel, mis sõltuvad molekulide koostisest ja struktuurist. Sarnaselt inimeste tuvastamisega sõrmejälgede abil saab erinevaid aineid kindlaks teha nende ainulaadsete neeldumisspektrite põhjal.

Galaktikas Arp 220 leitud ühendid võivad vee olemasolu korral liituda ja moodustada lihtsaima aminohappe - glütsiini. Aminohapped on aga Maa-sarnase elu tekkeks hädavajalikud. See ei tähenda veel, et neist tingimata elu tekkib, ent viimasel ajal ka teiste galaktikate valguses mõõdetud orgaanilistele ühenditele viitavad spektrid lisavad kaalu põhimõttelisele võimalusele, et elu teke Maal ei pruugi olla ainulaadne.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. January 2008, 09:24
Otsi:

Ava täpsem otsing