Pentus: miks Hiina väärtpaberid on halvem investeering kui Taani omad

Mariliis Pinn 23. jaanuar 2008, 17:32

Reformierakonna fraktsiooni juht Keit
Pentus ütles täna riigikogus eraisikute väärtpaberitehingutelt teenitava
reinvesteeritud tulu maksuvabastuse eelnõu arutelul, et praegune eelnõu vajab
veel lihvimist

Näiteks ei peaks riik otsustama, et Hiina, India ja USA väärtpaberid on halvem investeering, teatas erakond.

„Eesmärk on ju selge – anda võimalikult paljudele palgasaajatele võimalus oma teenitud raha tarbimise asemel investeerida, säästa. See tähendab muuhulgas ka seda, et kehtiv süsteem peab olema võimalikult investeerijasõbralik,” ütles Keit Pentus. „Praegune eelnõu on üldiselt hea, aga selles leidub ka detaile, mille üle tuleks veel järgi mõelda ja kaaluda, kas kirja on ikka saanud parim võimalik variant.”

Pentus tõi ühe näitena piirangu investeerimiskontode arvu kohta. „Eelnõu järgi kehtib tulumaksuvabastus reinvesteeringutele, mis tehakse ühe investeerimiskonto vahendusel. See võib tähendada aga, et sisuliselt on inimese valikud piiratud ühe vahendaja või pakkuja poolt pakutavate väärtpaberitega. On selline piirang mõistlik?” küsis Pentus riigikogus.

Teine ja põhimõtteline küsimus on Reformierakonna arvates eelnõusse sissekirjutatud piirang, mille järgi tulumaksuvabastus kehtib ainult juhul, kui inimene investeerib Euroopa Majanduspiirkonna riikides kaubeldavatesse väärtpaberitesse. „Miks me peaksime sisuliselt otsustama, et näiteks Hiina, India või USA väärtpaberid on halvem investeering kui Taani, Rootsi või Saksamaa börsidel noteeritud aktsiad?” ütles Pentus. „Sisuliselt tikub seadusandja inimese eest otsustama, millisesse piirkonda investeerida. Ja miks peaks riik saatma eraisikutest väikeinvestoritele sõnumi, et riskide hajutamine näiteks Euroopa, Aasia ja USA väärtpaberite omamise kaudu, on halb ja vale mõte?”

Kolmanda kaalumist vääriva küsimusena nimetas Pentus seda, kas alternatiivturul kaubeldavad väärtpaberid võiksid samuti kuuluda nende väärtpaberite hulka, mille puhul maksusoodustus kehtiks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. January 2008, 17:32
Otsi:

Ava täpsem otsing