Bloomberg: kõigele vaatamata on parim aktsiaturg USA

04. veebruar 2008, 12:38

Vaatamata ees seisvale majanduslanguse
ohule, kontrolli alt väljas olevale jooksevkonto defitsiidile, nõrgenevale
dollarile ning elamuehituse kokku kukkumisele, on Dow Jonesi tööstuskeskmine
käitunud teistest suurest aktsiatest paremini.

Vaatamata sellele, et USA aktsiaturgudel oli viimase 18 aasta kehvim jaanuar, käitus see paremini kui Jaapani, Hiina, Suurbritannia, Prantsusmaa, Hong-Kongi, Saksmaa, Kanada, India ja Brasiilia aktsiaturud, kirjutab Bloomberg. Dow Jonesi tööstuskeskmine langes jaanuaris 4,6 protsenti võrrelduna MSCI poolt koostatava 22 arenenud riigi aktsiaindeksiga, mis langes aasta esimesel kuul 9,1 protsenti.

Baasintresside langetamine (kahel korral) kokku 1,25 protsendi võrra USA keskpanga poolt koos riigikapitalifondide massiivsete rahasüstidega, peatasid Dow languse, mis 22. jaanuaril ulatus aasta algusega võrreldes juba 9,8 protsendini. „USA on koht, kus tasub olla,” kinnitas uudisteagentuurile investeerimisfirma PNC investeeringute peastrateeg William Stone.

Pärast USA aktsiaturgude halvimat aasta algust alates 1900. aastast toimus 22. jaanuaril pööre pärast seda, kui USA keskpank alandas ootamatult baasintressi 0,75 protsendipunkti võrra 3,5 protsendini, millele järgnes veel üks kärbe kaheksa päeva hiljem. Lisaks sellele said välismaise rahasüsti USA suurpangad Citigroup ning Merryll Lynch. Citigroupi investeerisid Singapuri, Kuveidi Abu Dhabi riigikapitalifondid ning Saudi Prints Alwaleed bin Talal kokku 22 miljardit dollarit. Merryll Lynch poole väiksema rahasüsti.

Enam kui 500 miljardi dollari suursute turukapitalisatsioonidega turgudest olid jaanuaris suuremad langejad Venemaa, Hong Kong ning Frankfurdi börsi DAX indeks, mis kõik langesid üle 15 protsendi.

Euroopa Keskpank aga on andnud mõista, et baasintressi ei kavatseta langetada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. February 2008, 12:37
Otsi:

Ava täpsem otsing