Homne kuuvarjutus värvib Kuu punaseks

20. veebruar 2008, 11:28

Eelseisval varahommikul toimuv täielik
kuuvarjutus on nähtav ka Eestis. Kuu võtab varjutuse ajal sooja punaka tooni,
mis tavaliselt on omane pigem Marsile.

Kui päikesevarjutust ei tohi kaitsmata silmaga mitte mingil juhul vaadata, siis kuuvarjutuse puhul pole põhjust karta. Binokkel või teleskoop annavad vaatepildile tuntavalt juurde.

Astronoomialehekülg Vaatleja kirjutas, et täisvari tuleb Kuule kell 3.43, Kuu on siis umbes 28 kraadi kõrgusel horisondist. Kuu on täielikult Maa varjus kell 5.01 kuni 5.51, varjutuse keskmoment on 5.26. Kuu kõrgus on siis umbes 16 kraadi. Täisvari lahkub Kuult kell 7.09, Kuu on siis vaid kolm kraadi horisondist ja päikesetõusuni jääb umbes pool tundi.

Maa varju lahkumine Kuult jääb meil üsna koidikule ja Kuu on siis hästi madalal. Ka täisvarju ajal, selle keskmomendil, pole Kuu eriti kõrgel. See kõik peaks selle varjutuse jälgimise muutma üsna huvitavaks. Kui pilved vaid vaadet ei takista, on ehk võimalik teha üsna huvitavaid pilte.

Kuu asub varjutuse ajal Lõvi tähtkujus, päris selle peatähe Reeguluse kõrval. Lähedal on ka Saturn, tema heledus on +0.4. Reegulus on planeedist tuhmim, heledus vaid +1.3. Täiskuu ligidal on neid mõlemat üsna raske vaadelda, aga kui Kuu on täielikult Maa varju sees, peaksid nad küll hästi särama.

Järgmist täielikku kuuvarjutust tuleb seejärel Eestis oodata tervelt neli aastat – kuni 15. juunini 2011.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. February 2008, 11:28
Otsi:

Ava täpsem otsing