Davõdov pääses kõmuprotsessist kuriteo aegumisega

21. märts 2008, 14:51

Pärnu maakohus andis eile välja määruse,
millega lõpetas kõmulises Panovi-Tikerpe kriminaalasjas osalenud Andres Davõdovi
maksude lahkamise kuriteo aegumise tõttu.

Davõdov aripaev.ee-le värske kohtumääruse kohta kommentaari ei andnud, kuid määruses on kirjas, et kriminaalasja lõpetamist aegumise tõttu taotlesid nii kaitsja kui prokurör. Kohus lõpetaski menetluse, kuna puuduliku maksudeklaratsiooni esitamisest möödus 26. veebruaril 10 aastat.

57 vahi all viibitud päeva eest saab Davõdov 24 339 krooni hüvitist. Ühtlasi kompenseeritakse talle ligi 5000 krooni kütusekulu, kuna viimased paar aastat toimusid kohtuistungid Pärnus.

Kohtunik Igor Pütsep vabastas seejuures aresti alt OÜ-le Kakumäe Võrgud kuuluva BMW, Hansapanga arvelduskonto 1,5 miljoni krooniga ja Kakumäe Võrgud osa väärtusega 600 000 krooni ning käskis tagastada konfiskeeritud sularaha ligikaudu 40 000 krooni väärtuses.

Kohtunik noolis altkäemaksu

Kui Tallinna abilinnapeal Vladimir Panovi ja endisel kaitsepolitseinikul Priit Tikerpel aastate eest telekaamerate silma all ning fotoaparaatide sähvides käed raudu pandi, süüdistati OÜ Kakumäe Võrgud omanikeringi kuulunud Andres Davõdovit kõikvõimalikes surmapattudes. Loetellu kuulusid seejuures ka altkäemaksu andmine ja võtmine ning ulatuslik rahapesu.

Tallinna linnakohus ei võtnud omal ajal kõmulist kriminaalasja menetlusse, kuna Priit Tikerpe leib oli kohtunik Merle Partsiga ühes kapis. Prokurör Piret Paukštys lubas nii Panovi, Tikerpe kui ka Davõdovi vangi panna. Kui nii oleks läinud, oleks tulnud Davõdovil istuda kõige rohkem, kuus aastat.

Samas vapustas Panovi-Tikerpe-Davõdovi protsessi eelmine kohtunik Ardi Šuvalov avalikkust sellega, et küsis õigeksmõistva kohtuotsuse eest ligi viis miljonit krooni altkäemaksu. Kaitsepolitsei nabis apla kohtuniku koos altkäemaksu vahendanud endise kursusekaaslasega kinni, ning toimikud saadeti Harju maakohtust Pärnusse.

Süüdistused haihtusid iseenesest

Mullu sügisel vabastas Pärnu maakohus Davõdovi Eesti Maapanga riisumise süüdistusest tõendite puudulikkuse tõttu. Prokuratuuril nappis tõendeid ka selles, et Davõdovit ning Tikerped suuremahulises rahapesus süüdistada. Ühtlasi lahutati skandaalne kriminaalasi kaheks. Tikerpe ja Panovi korduvat pistise andmise ja võtmise lugu hakati lahkama Davõdovi maksu-, relva- ja peksmissüüdistustest eraldi.

Esialgu 8 miljoni kroonini ulatunud maksuvõlg vähenes kohtupidamise käigus algul 4,6 miljonile ja seejärel 3 miljonile kroonile. Jaanuaris ütles Davõdov aripaev.ee-le, et kui tema ja prokuröri kokkulepe jõusse jääb ja kohus selle kinnitab, maksab ta 3 miljonit krooni makse viivitamatult ära. Kokkuleppe sisu ta ei täpsustanud.

Kohtunik lõpetas seejärel uurimise relvaseaduse rikkumises ning peksmises.

Panov ja Tikerpe said pistise võtmise ja andmise süüst puhtaks tänavu jaanuaris. Seevastu kursusekaaslasest semu vahendusel altkäemaksu välja pressinud Ardi Šuvalovi mõistis kohus mõned päevad hiljem kolmeks ja pooleks aastaks vangi. Semu ise, kinnisvaraärimees Martin Napa, vahetas kaitsepolitseis kunagise sõbra vabaduse vastu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. March 2008, 14:50
Otsi:

Ava täpsem otsing