Meerits: halval juhul kaotab Merko 55 protsenti kasumist

25. märts 2008, 11:22

Investorite Liidu juhi Heldur Meeritsa
sõnul kaotab Merko Ehitus juhul, kui kahjud maksimaalses ulatuses realiseeruvad,
55 protsenti oma eelmise aasta kasumist.

„Antud juhul on olulised pigem järgmised küsimused – kas Merko juhatus tõesti sooritas maadevahetuse käigus aktsionäride õigusi, seadusi või eetikanorme eiravaid tegusid ning kust ja kuidas antud deposiitsumma 300 miljonit krooni eraldatakse. Ettevõtte börsiteatest võib järeldada, et antud summa eraldatakse praeguse ettevõtte varadest. Kui kahjud maksimaalses ulatuses realiseeruvad, kaotaks ettevõte 55 protsenti oma eelmise aasta kasumist. On selge, et uurimisega kaasnev negatiivne tähelepanu on juba vähendanud aktsiahinda ning jätkab selle mõjutamist kuni lahenduse saabumiseni. Mistahes ettevõtte juhtkond teeks oma aktsionäridele suure teene, kui nad suudaksid mitte sattuda uurimise alla, ” täheldas Investorite Liidu juhatuse liige Heldur Meerits Merko Ehituse otsust ettevõte restruktureerida ning eraldada majandustegevus ja maadevahetuse kriminaalasi.

"Iseenesest ei ole maailmas väga ebatavaline, et kriminaalmenetluse alla sattunud ettevõtte rekonstrueeritakse läbi eraldumise või jaotumise selleks et päästa äritegevus ja hea bränd,” kommenteeris Investorite Liidu juhatuse liige Aku Sorainen.

Samas tunnustas Meerits Tallinna Börsi otsust jätkata aktsiatega kauplemist, kuigi Merko Ehituse esindajad palusid kauplemise peatamist kuni 15. aprillini kui rekonstrueerimisplaanid avaldatakse. „Aktaistega kauplemise peatamine oleks olnud selge aktsionäride vaba vara ostu- ja müügiõiguse rikkumine. Ei ole võimalik aktsionäride vara nii pikaks ajaks lihtsalt külmutada. Aktsionäride huvides oleks pigem kiirem selgus kui varade külmutamine,” täheldas Meerits.

14. märtsil otsustasid Merko Ehituse juhatus ja nõukogu seoses 2005. aastal algatatud maadevahetuse kriminaalasjaga rekonstrueerida ettevõte, eraldades kahtlustatava ettevõtte peamisest äriüksusest ning eraldades ettevõttele 300 miljonit krooni võimaliku rahatrahvi ning menetlusega seotud kulude katteks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. June 2008, 10:51
Otsi:

Ava täpsem otsing