Hiina rikub ameeriklaste õhku

27. märts 2008, 11:44

Teadlastele on ammu teada, et reostus levib
atmosfääris kiirelt ning ühes maailma otsas õhku paisatud aerosoolid võivad
peagi teisel pool maakera õhukvaliteeti rikkuma hakata.

NASA teadlased kasutasid esmakordselt läbiviidud uuringus satelliitidelt pärit andmeid, et teha kindlaks, kui suur osa Ida-Aasia tööstusreostusest jõuab Põhja-Ameerikasse, kirjutas Technology Review.

Teadlased kasutasid nelja aasta andmeid ning leidsid, et tervelt 15 protsenti Põhja-Ameerika õhureostusest on pärit Ida-Aasiast. „See on suur osa,” ütles uuringut juhtinud NASA heaks töötav Marylandi ülikooli teadlane Hongbin Yu.

„See tähendab, et reostuse kohalik vähendamine ei pruugi õhukvaliteeti parandada, sest selle tasakaalustavad üha suuremad reostushulgad kiirelt arenevast Ida-Aasiast ja teistest piirkondadest,” ütles Yu. Uuringu tulemused avaldatakse ajakirjas Journal of Geophysical Research.

Teadlased kasutasid NASA Terra satelliidi spektroradiomeetri (MODIS) andmeid. Instrument mõõdab maapinnalt ja atmosfäärist peegeldunud päikesekiirguse hulka, pilvkatet ning mitmesuguseid suuremõõtmelisi ookeanides, maismaal ja atmosfääri alaosas toimunud protsesse.

Antud uuringus kasutasid teadlased seitset peegeldunud päikesekiirguse lainepikkuste vahemikku, mille alusel on võimalik kindlaks teha, mis koostisega osakesi antud atmosfääriosa sisaldab.

Teadlased tõmbasid kaks virtuaalset joont 20. ja 60. põhjalaiuskraadile ning mõõtsid neid laiuseid läbivate reostusosakeste koguseid, mille alusel tehti kindlaks, kust reostus pärineb ning kuhu liigub.

Ühe aasta jooksul jõuab Ida-Aasiast Põhja-Ameerikasse 4,5 teragrammi ehk 4,5 miljonit tonni reostust aastas. See on küllalt suur osa Ida-Aasia aastasest 18-teragrammisest reostuskogusest. Siiski tuleb märkida, et uuringus tehti kindlaks vaid vertikaalses õhusambas olnud reostuse kogus, arvestamata seda, kas reostus oli atmosfääri alaosas või kõrgemal.

„Vaatamata sellele, et kõrgemal õhukihtides olevad osakesed ei mõjuta otseselt sissehingatava õhu kvaliteeti, võivad need siiski mõjutada ilma ja kliimat,” ütles Yu.

Atmosfäärireostusega on väga raske võidelda, see on globaalne nähtus. Aasia industrialiseerumine ja edasine kiire kasv tähendab, et probleem saab tulevikus ainult süveneda, kuid ilmselt pole USA-l moraalset õigust Aasia peale näpuga näidata, sest viimase poole sajandi jooksul on just ameeriklased olnud maailma suurimad reostajad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. April 2008, 11:34
Otsi:

Ava täpsem otsing